Op weg naar Pasen 2019

mrt 27 14:00

Locatie - Pastorie St. Vituskerk

Twee middagen over lijden en opstanding o.l.v. Ds. Bert L. van der Woude.

Dit is een gezamenlijk initiatief van Leerhuis Stad en Ommelanden en Bezinning & Cultuur.

 

Moest de messias al dat lijden niet ondergaan?

Lange tijd is gedacht en verkondigd dat Jezus op aarde kwam om te lijden en te sterven en dat hij daarmee Gods plan in vervulling deed gaan. Maar is dat zo? Was er echt een goddelijk plan of hebben we te maken met een duiding achteraf, waarmee gelovigen zochten naar de zin het van lijden van deze man uit Nazareth?

Is het moeten uit de tekst boven deze alinea niet eerder een bevestiging van hoe het er in de wereld aan toe gaat en dat wie z’n nek uitsteekt voor anderen, het risico loopt om het met zijn leven te moeten bekopen? Denk aan Ghandi, Martin Luther King en bisschop Oscar Romero.

Tijdens deze middag proberen we samen zicht te krijgen op het lijden van Christus in verbondenheid met het lijden van andere mensen, misschien wel van ons zelf.

 

Opgewekt en opstandig

Het lijden van Christus is voor velen voorstelbaar. Het is immers nauw verbonden met onze eigen werkelijkheid. Bij opstanding is dat niet meer zo. Waar gaat het om als het Evangelie spreekt over opstanding of verrijzenis? Gaat het om een gebeurtenis of is het een symbool en misschien wel een belofte voor iedere gelovige?

In onze eigen tijd is er veel nagedacht over de opstanding en zijn er tal van voorstellen gedaan om de opstanding zo te duiden dat we erdoor bemoedigd worden. De opwekking van Christus maakt ons opgewekt schreef iemand en zijn opstanding maakt ons opstandig. Vreugde en verzet zijn nodig om in deze wereld te kunnen leven. Vreugde om al het goede. Verzet tegen alles wat mensen en onze schepping kwaad doet.

Voldoende aanleiding voor een goed gesprek op weg naar Pasen.

De tweede bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 9 april in de pastorie naast de St. Willibrorduskerk Sappemeer (Noorderstraat 154, 9611 AP).

 

Datum:Woensdag 27 maart
Tijd:14.00 uur
Locatie:Pastorie van de Sint Vituskerk, Lange straat 75, Winschoten
Info & aanmelding:Hein Mars (0597-421879)