Evensong met Kamerkoor Northern Voices

jan 20 19:00

Locatie - Marktpleinkerk, Winschoten

Op zondag 20 januari is er weer een Evensong in de Marktpleinkerk Winschoten. Deze wordt begeleid door Kamerkoor Northern Voices o.l.v. dirigent Edwin Velvis en organist Henk de Vries.

Het dagelijks zingen van de ‘Evensong’ oftewel het Avondgebed, behoort tot de vaste taken van ieder Engels koor, verbonden aan kerk, kathedraal of college. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele (Engelse) componisten zich hebben toegelegd op het schrijven van muziek die in deze ‘Choral Evensongs’ kan worden gezongen. De liturgie van de ‘Choral Evensong’ is al eeuwenlang dezelfde en staat als een huis met haar Psalmen, haar twee schriftlezingen (‘Lessons’), gevolgd door de ‘Canticles’, bestaande uit het Magnificat en het Nunc Dimittis. De muziek is in de Choral Evensongs de religieuze en artistieke voertaal. Zo is deze viering in de kerk een plaats om tot rust te komen, je hart op te halen, te mediteren en te genieten van geïnspireerde schoonheid.

Net als de eerdere Evensong in de Ontmoeting zal er in de orde van de Evensong gelegenheid zijn tot gemeentezang. Het geheel is te volgen in een orde van dienst met vertaling.

Northern Voices

Kamerkoor Northern Voices bestaat momenteel uit 25 enthousiaste leden komend uit de drie noordelijke provincies. Zij brengen een breed repertoire, van Engelse koormuziek tot werken van Bach, Britten, Byrd, Pärt, Palestrina, Gjeilo en Lauridsen. In 2013 won het koor de eerste prijs in de categorie gemengde koren op het Muziek- en zangfestival op Schiermonnikoog. In 2015 werkte het koor mee aan een Evensong in de Hooglandse Kerk te Leiden. Het 5-jarig jubileum werd in 2016 gevierd met een, volgens de pers, spetterende uitvoering van de Coronation Anthems van G.F. Händel in de Der Aa-kerk in Groningen. In 2018 traden ze op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor en in de vermaarde serie ‘Concerten bij Kaarslicht’ op Vlieland. In februari 2019 verzorgt het koor Evensongs in de kathedralen van Winchester en Canterbury in Engeland.
Het koor, met ervaren zangers, is ambitieus; zingen is een gedeelde passie. Northern Voices staat onder leiding van dirigent Edwin Velvis.

Dirigent Edwin Velvis

Edwin Velvis studeerde schoolmuziek, zang en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen en bij de SNK te Utrecht. Jarenlang is hij actief geweest als zanger in het Roder Jongenskoor en later bij The Gents. Edwin is als dirigent werkzaam bij verschillende koren in Noord-Nederland en behaalde meerdere keren prijzen op korenfestivals. Hij geeft zangles en verzorgt regelmatig workshops stemvorming bij koren. Hiernaast organiseert hij culturele reizen ‘waar muziek in zit’, zoals in 2018 naar Franse kathedrale steden.

Organist Henk de Vries

Henk de Vries is (cantor)organist van de Petruskerk te Zuidbroek en de Jacobuskerk te Zeerijp. In 2016 is hij benoemd als organist tijdens de Martinidiensten in de Martinikerk te Groningen. Henk is als Master of Music afgestudeerd aan de conservatoria van Den Haag, Groningen en Hamburg voor de hoofdvakken Orgel en Kerkmuziek. Tevens volgde hij de Landelijke Opleiding Tot Orgeladviseur (LOTO). Sinds 2014 is hij als orgeladviseur van de Martinikerk in Groningen verantwoordelijk voor de conditie van de twee beroemde historische orgels. Hij is internationaal werkzaam als concert-organist, doceert tijdens masterclasses en is een gevraagd jurylid tijdens (inter)nationale orgelconcoursen en festivals. Daarnaast is Henk artistiek leider van het vocaal ensemble de Dutch Choral Singers.

Waar:Marktpleinkerk te Winschoten
Wanneer:Zondag 20 januari