Dienst: 2e zondag van de herfst

sep 25 09:30

Voorganger - Ds Bert van der Woude

Locatie - Marktpleinkerk

De liturgie van deze dienst vindt u hier. Kort voor aanvang van de dienst vindt u in de liturgie de link naar de uitzending.
De dienst kunt u hier live of achteraf bekijken of beluisteren via Kerkomroep.

Klik hier om het collecterooster van de diaconie te bekijken.

2e zondag van de herfst

Jezus stelt zich zeer kritisch op als het gaat om geld en rijkdom. Hij weet dat je er goede dingen mee kunt doen, maar ook dat geld vaak geen goede dingen met mensen doet. Ze raken erdoor geobsedeerd en denken dat geld en rijkdom zekerheid bieden. De gelijkenis die Jezus in Lucas 16 : 19-31 vertelt, speelt zich deels af aan tafel. Een rijke man houdt elke dag schitterende maaltijden met veel luxe en overdaad. De bedelaar aan de poort neemt hij echter niet waar en dat wordt hem kwalijk genomen. Als geld het contact met je minderbedeelde medemensen verstoort, dan is dat geen zaak om licht aan te tillen. In het hiernamaals zijn de rollen omgedraaid. Lazarus krijgt een ereplaats in de hemel terwijl de rijke man (die naamloos blijft) pijn lijdt in de vlammen en wordt verteerd door een niet te lessen dorst. Wat leren deze beelden ons? Amos (6 : 1-10) is één van de profeten uit het Oude Testament die fel tekeer gaat tegen rijkdom en asociaal gedrag. Zijn woorden liegen er niet om.