Dienst: 4e zondag van Pasen

mei 08 09:30

Voorganger - Ds. Bert van der Woude

Locatie - Marktpleinkerk

De liturgie van deze dienst vindt u hier. Kort voor aanvang van de dienst vindt u in de liturgie de link naar de uitzending.
De dienst kunt u hier live of achteraf bekijken of beluisteren via Kerkomroep.

Klik hier om het collecterooster van de diaconie te bekijken.

Numeri 27: 12-23 en Johannes 10: 22-30

Mozes gaat sterven en vanaf een bergtop mag hij het land zien waar nu een ander het volk zal binnenleiden. Mozes wijst als zijn opvolger niet een eigen zoon aan, maar vertrouwt deze taak toe aan Jozua, die zich al als een betrouwbaar leider had laten zien. Mozes stelt het belang van het volk voorop, die van harte instemt met deze keus.

In het Johannesevangelie presenteert Jezus zich als de goede herder en in het tekstgedeelte van deze zondag betwisten de religieuze leiders zijn leiderschap. Zij willen een ondubbelzinnig antwoord op hun vraag of Jezus zichzelf als de Messias ziet.

“Jullie geloven mij niet”, zegt Jezus, “omdat jullie niet tot mijn schapen behoren”. Voor Jezus hangt de erkenning van zijn messias-zijn samen met de relatie waarin je tot hem wil staan. Het geheim van zijn identiteit kun je alleen op het spoor komen door hem na te volgen. Dit inzicht kan ons ook vandaag behoeden voor onvruchtbare discussies over of Jezus wel of niet “Zoon van God” genoemd kan worden.