Dienst: 3e zondag van Pasen

mei 01 09:30

Voorganger - Ds. Bert van der Woude

Locatie - Marktpleinkerk

De liturgie van deze dienst vindt u hier. Kort voor aanvang van de dienst vindt u in de liturgie de link naar de uitzending.
De dienst kunt u hier live of achteraf bekijken of beluisteren via Kerkomroep.

Klik hier om het collecterooster van de diaconie te bekijken.

Jesaja 61: 1-3 en Johannes 21: 1-14

Hoofdstuk 21 lijkt aan het Johannesevangelie toegevoegd nadat het boek met hoofdstuk 20: 30-31 al was afgesloten. Er moest, bij de derde verschijning van Jezus aan zijn leerlingen, kennelijk nog iets gezegd worden om alles wat gebeurd was vanuit de opstanding in een nieuw perspectief te plaatsen. Simon Petrus, met name, wordt in ere hersteld. Het verhaal spiegelt het verhaal van de wonderbare visvangst en de roeping van Petrus zoals we dat kennen uit Lucas 5. Een komisch moment is dat als Petrus door de geliefde leerling wordt ingefluisterd dat het de Heer is die verschijnt, hij met alleen een bovenkleed aan, naakt in het water springt. Dit zou je zijn doop kunnen noemen, met het bovenkleed als zijn doophemd. En zo zal hij de doopvragen van de Heer beantwoorden en zal de visser tot herder over de gemeente worden aangesteld.

Het roepingsvisioen uit Jesaja onderstreept het nieuwe begin dat met de opstanding van Christus wordt gemaakt. Met deze woorden gaf Lucas de aard van Jezus’ roeping aan, nu mogen zijn volgelingen in zijn Geest verder gaan om het genadejaar van de Heer uit te roepen.