Dienst: Vierde zondag na Epifanie

jan 30 09:30

Voorganger - Ds. Bert van der Woude

Locatie - Marktpleinkerk

In verband met het coronavirus hebben wij besloten om de richtlijnen van het RIVM en het daaraan gekoppelde advies van de PKN te volgen. Dat betekent dat deze dienst een online-viering is.

De liturgie van deze dienst vindt u hier. Kort voor aanvang van de dienst vindt u in de liturgie de link naar de uitzending.
De dienst kunt u hier live of achteraf bekijken of beluisteren via Kerkomroep.

Jeremia 1: 4-10 en Lucas 4: 21-30

In Jeremia klinkt het roepingsvisioen van de jonge profeet. Hij dient moedig te zijn en wordt op een bijzondere wijze toegerust om het woord van de Heer te spreken: de Heer raakt zijn mond aan. Door de woorden die hij spreekt zal de heer de wereld veranderen.

In het vervolg van Lucas’ verslag van Jezus’ bezoek aan de synagoge slaat bewondering van de toehoorders om in woede en haat als Jezus aan de ’toepassing’ in zijn preek is toegekomen. Voor hem geldt niet ‘eigen volk eerst’, maar heeft Israël een zending ten behoeve van de andere volken. Dat willen zijn vroegere stadsgenoten niet horen. Zij dreigen hem zelfs te vermoorden. Daarmee is wat in Nazareth – zijn Vaderstad zoals Marcus het noemt – gebeurt een voorafschaduwing van wat hem in Jeruzalem, de Moederstad, te wachten staat.