Dienst: Zondag Trinitatis

Voorganger - Ds. Segger

Locatie - Marktpleinkerk, Winschoten

Zondag Trinitatis

De eerste zondag na Pinksteren staat in het teken van de Drie-eenheid. De drieslag |Vader, Zoon en Geest horen we vaak in de liturgie en keert terug in menig lied, zoals in lied 305. Het was Sint Patrick (in wiens spoor een groep uit onze regio deze maand gaat reizen), die hiervoor een mooi symbool aandraagt. Als een Ierse prinses hem vraagt om het mysterie van de Drie-eenheid toe te lichten, komt hij niet aan met moeilijke theologische begrippen, maar plukt een klavertje (Shamrock) dat duidelijk maakt hoe één drie kan zijn en drie één.

De evangelielezing komt uit Johannes 3:1-16. Jezus gaat in gesprek met één van de Joodse leiders. Deze Nikodemus zoekt hem ’s nachts op en ze hebben het samen over “opnieuw geboren worden”. Net als een hoofdstuk verder, waar Jezus met een Samaritaanse vrouw spreekt, zit het gesprek vol misverstanden over binnenkant en buitenkant, geestelijk en letterlijk. Nikodemus lijkt traag van begrip. Gelukkig maar, want de uitleg die Jezus geeft kan iedere gelovige helpen.

Voor de ondersteunende lezing gaat het boek van de Spreuken open (8:22-31). De wijsheid die daar aan het woord is, hebben we hard nodig.

De eerste collecte

Deze is voor de diaconie.

De tweede collecte

Deze is voor de kerk.

Deze is voor het Rooseveltpaviljoen.

Op de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn ligt het prachtige landgoed Hydepark. Deze vakantieaccommodatie ligt middenin de natuur. Het Rooseveltpaviljoen van Nieuw Hydepark is een volledig aangepaste accommodatie geschikt voor groepen tot ongeveer 80 personen.