Concert Con Anima

Locatie - Marktpleinkerk, Winschoten

In Regio

Ubi caritas et amor……….

Zo begint een oude tekst. Het lied werd al rond het jaar 800 geschreven op een Gregoriaanse melodie. De boodschap heeft tot op vandaag niet aan kracht verloren: “Waar vriendschap is en liefde, daar is God”. In algemene bewoordingen: “Vriendschap en liefde is de kern van ons bestaan”.

In het concert IN EXTREMO neemt het Gronings koor Con Anima haar publiek mee op een tocht door het labyrint van de liefde in al haar schakeringen. De gids staat klaar als het concert begint met “Ubi Caritas” in een nieuwe, eigen bewerking.  Met hetzelfde lied wordt het concert afgesloten, als symbool voor de cirkelgang van het leven.

Menselijke liefde is soms sterk, soms kwetsbaar. Lijden brengt klagen en verwijten, brengt hunkering en verdriet. Daarover ook gaat dit concert.

De componist CLAUDIO MONTEVERDI (tijdgenoten noemden hem de ´zachte zwaan van Italië´) staat centraal. Hij leefde rond 1600 en in die tijd was de wereldse muziek inspiratiebron voor de geestelijke muziek en andersom. Hij heeft een schat aan gloedvolle liederen geschreven. Hij gebruikte daarbij poëtische teksten van tijdgenoten die waren gebaseerd op de Griekse mythologie. Dat was toen in de mode en de theatrale Italiaanse liederen geven een inkijk in aloude drama’s.

Er werd destijds al muziek gedrukt, al betekende dat meestal dat het met de hand werd overgeschreven. Veel manuscripten zijn toch verloren gegaan. Zo bleef van de opera over Ariadne en Theseus-in dat stuk Ariana en Teseo genoemd- alleen de klaagzang, het Lamento, bewaard. De opera zelf moet veel groter zijn geweest. Dit Lamento wordt in het concert van Con Anima op twee manieren gebracht: door een soliste en door het koor.

Een ander Lamento, dat van Olimpia, werd nog niet zo lang geleden gevonden in een bibliotheek in Londen. Of het daar al die jaren gelegen heeft? In ieder geval is het een zelden uitgevoerd stuk. Olimpia wordt net als Ariana in de steek gelaten door haar geliefde en in haar klaagzang horen we beurtelings verdriet, boosheid en verlangen.

Ook zal het publiek de smart horen van Glauco, die intens rouwt omdat zijn geliefde Corinna gestorven is. Hij beweegt hemel en aarde en roept nimfen en bosgeesten om naar zijn verdriet te luisteren.

Gelukkig wordt er niet alleen geklaagd over de liefde, integendeel. De twee geestelijke liederen, het uitbundige Exulta filia Sion en een feestelijk Magnificat klinken als een liefdesverklaring……

Op het programma staan voornamelijk werken van Monteverdi. Maar ook is er een muzikale uitstap naar een veel recenter verleden, namelijk het midden van de vorige eeuw. Het onderwerp is natuurlijk ook de liefde of eigenlijk het gebrek eraan.

Con Anima is een koor met ambitie. Dirigent is Jan Verbogt. Drie solisten verzorgen de solozang en een vleugje theater. Een ensemble van luit en gamba zal met sfeervolle en verfijnde klanken de ruimte vullen.

Gaat u mee om IN EXTREMO te genieten van de golven van tokkelende klanken, wijze woorden en warme zang?

Datum:10 november 2018
Aanvang:20.00 uur