Bach als uitlegger

mrt 22 20:00

Gespreksleider - Ds. Richard Offringa

Locatie - De Ontmoeting, Scheemda

De bijzondere Matthäuspassion van Johan Sebastian Bach staat elk jaar rond de dagen van Palmpasen volop in de belangstelling. Duizenden mensen zingen dit magistrale werk in koren. Elk jaar wordt dit werk onder grote belangstelling uitgevoerd in de Grote Kerk te Naarden. Wat fascineert de gelovige en de ongelovige concertganger in dit werk dat in 1727 op Goede Vrijdag voor het eerst werd gezongen in een kerkdienst?

Hedendaagse schrijvers en musici waagden zich aan een hertaling naar deze tijd, in een poging de tekst toegankelijker te maken voor een groot publiek. De teksten van de Matthäuspassion zijn echter niet uit te leggen met een vertaling, daarvoor zijn de teksten té bijzonder en van een mystieke schoonheid. De achtergrond vormt de klassieke leer van de retorica die in het onderwijs de verbinding met muziek aanging. Componisten in Midden-Duitsland deden met hun muziek hetzelfde als de predikant in de preek: uitleggen.

Wist u dat er zich in de Matthäuspassion een hele discussie afspeelt tussen Bach en de dichter Picander over geloof en uitleg van de verzoeningsleer in Bachs tijd? En dat het bijbelboek Hooglied weerklinkt in beginkoor en het slotkoor “Ruhe sanft”. Betekent dit laatste werkelijk “rust zacht”? En als het koor zingt “Mein Jesu Gute Nacht” het helemaal niet in mineur-stemming is geschreven?

Ook zullen we wat inzicht krijgen in Bachs leven, zijn geloof, die van invloed zijn geweest voor zijn muziek. Een boeiende ontdekkingsreis, opdat u met andere ogen en oren dit ‘magnum opus‘ gaat beluisteren!

Info & aanmelding:ds. Richard Offringa
Locatie:De Ontmoeting, Scheemda