Berichten week 3

Vanuit de Pastorie

Het nieuwe jaar is begonnen en de maand januari is al weer over de helft. Er zijn geen vaste regels wat betreft de nieuwjaarswensen. Volgens sommigen kan dat tot Driekoningen (6 januari). Anderen houden een ruimere marge aan en noemen 15 januari omdat het wel een tijdje kan duren voordat we mensen in onze vrienden, kennissen- of werkkring voor het eerst ontmoeten. Zo is het niet vreemd dat het NNO deze week nog een ‘nieuwjaarsconcert’ in de de Nieuwe Klinker gaf. Hoe dan ook wens ik u en jullie veel heil en zegen in 2020!

Bij onze oosterburen is het een mooie gewoonte om op Driekoningen langs de huizen te trekken en met krijt de jaarlijkse zegen op de huizen aan te brengen. De voorletters van de drie wijzen uit het oosten (Caspar, Melchior en Bathasar) verwijzen daarnaar. Dat ziet er dan zo uit : 20 C + M + B + 20 en betekent ‘Christus Mansionem Benedicat’ (Christus zegene dit huis). Ik trof deze wens overigens aan in een kerk in Sneek, dus ook in Nederland bestaat dit gebruik. Misschien zelfs wel bij onze katholieke broeders en zusters in Winschoten.

Omdat we toch komend weekend bij hen te gast zijn (in dienst waarmee de week van gebed voor de eenheid van de christenen begint) is dat een mooi gelegenheid om daar naar te kijken.

‘s Avonds is er in de Marktpleinkerk een Taizé-viering o.l.v. pastor Tineke Huizing.

Ook dit nieuwe jaar is er weer volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, zoals u kunt opmaken uit de agenda van Bezinning & Cultuur.
We merken dat het jaar altijd wat langzaam op gang komt, maar schroom niet u ergens voor aan te melden. Het is een mooie manier van verbinden. Daar meer werk van te maken hoort bij de goede voornemens van dit jaar. Hoe dan ook welkom en alle goeds!

Hartelijke groeten,

Ds. Bert L. van der Woude

 

Bezinning & Cultuur in 2020

De Over de Brug kalender is nog steeds gratis verkrijgbaar en bevat ook voor 2020 nog veel informatie. Een handig (en op te hangen) overzicht van alle activiteiten van Bezinning & Cultuur met verder concerten, bijzondere kerkdiensten, boeken- en rommelmarkten, enz.

Omdat we inmiddels enkele data en/of locaties hebben moeten aanpassen, bevat de kalender de meest actuele stand van zaken. Om zeker te zijn of een activiteit doorgaat is het ook aan te bevelen onze online agenda te raadplegen.

Hier licht ik er een paar onderdelen uit, waarvan het handig is om niet te lang te wachten met aanmelden. Dan weten we ook als commissie Bezinning & Cultuur of geplande activiteiten door kunnen gaan.

17 januari
Bijbels koken Winschoten (blz.5) 17.00 uur, info & aanmelding: Ellen Jalink of ds. Bert van der Woude. Er zijn nog ruimte voor een paar deelnemers.

23 januari
Wereldkeuken in Ons Gebouw. Aanvang: 17.30 uur. Met dit keer gerechten uit Syrië.
De familie Mohammad uit Winschoten is betrokken bij de samenstelling en verzorging van het menu. Kosten 10,- Aanmelding via ds. Bert L. van der Woude (blvanderwoude@planet.nl) of Ellen Smid (416106)

31 jan – 2 februari
Kloosterbezoek Zundert; info & aanmelding ds. Bert van der Woude. Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar.

Lang weekend naar Mainz (19-22 maart 2019)
Informatie & aanmelding via deze pagina of ds. Bert L. van der Woude. Deze week wordt bekend gemaakt of de reis doorgaat. Het aantal aanmeldingen is op dit moment te gering om de reis door te laten gaan.

ds. Bert L. van der Woude

Sinds april 2000 werk ik als predikant binnen wat nu de Protestantse Gemeente Winschoten (PGW) heet. De eerste zeven jaar nog in combinatie met de gereformeerde kerk van Westerlee en nu ruim tien jaar volledig in Winschoten.