Verslag van de dagtocht naar Bremen

Op zaterdag 9 november zijn we met een groep van 42 personen naar Bremen geweest.

De reis begon om 8.30 vanaf Ons Gebouw in Winschoten. De sfeer was prima, het was een soort schoolreisje-gevoel! We reden door een prachtig licht bevroren landschap en de opkomende zon deed zijn best om de mistflarden te verdrijven. Het was heel mooi om te zien. In de bus werd koffie geserveerd door Bert en Ellen en er werd gezellig met elkaar gepraat.

Na een reis van ongeveer twee uur kwamen we aan in Bremen. We wandelden in het zonnetje naar Konditorei Knigge, waar we in een lange rij langs de vitrine schuifelden om een keuze te maken uit een enorme hoeveelheid “Torten”. We genoten allemaal van de Kaffee mit Torte.

Vervolgens liepen we door naar de Altstadt en kwamen op het marktplein waar we ons verwonderden over de prachtige gebouwen. Ook vonden we daar het leuke beeld van de Bremer Stadtmusikanten en menigeen liet zich daarmee fotograferen. Vervolgens wilden we de St. Petri Dom binnengaan, maar daar werd een gebedsdienst gehouden en die stond op het punt om te beginnen. Wij zijn toen om de kerk heengelopen naar de Bijbelse tuin om die te bekijken. De helft van de groep is toen per ongeluk via de achteringang de kerk ingelopen. Plotseling begon het orgel een Trio Sonate van Bach te spelen en automatisch gingen we zitten luisteren. Dit bleek tevens het begin van de korte Gebedsdienst te zijn, waarin Die Wende van 1989, de val van de muur in Berlijn, herdacht werd met een gebed en een korte overdenking. De tekst spitste zich toe op het feit dat dit toen in vrede en zonder geweld gebeurd is: ”Ze hadden met alle soorten van geweld rekening gehouden, maar niet met mensen die met kaarsen in de hand, beschermend met de andere hand, hun vlammetje brandende hielden. Zo hadden ze geen handen meer over om geweld te gebruiken.” Daarna gaf de Pastor het licht door aan de mensen die bij aanvang van de dienst een rode kaars hadden gekregen. De dienst werd afgesloten met het gezamenlijk bidden van het Onze Vader en na de zegen ging men met de brandende kaars de wereld in. Helaas hadden wij geen kaars kunnen pakken, maar het was een indrukwekkende belevenis. Het was spijtig voor de groep die het niet meegemaakt heeft.

Nadat de groep weer herenigd was gingen we naar de Bremer Ratskeller om daar een heerlijke lunch te gebruiken. Na de lunch werden we in twee groepen verdeeld en werden we door een gids die ons allerlei wetenswaardigheden vertelde, door de Altstadt van Bremen geleid. We kwamen o.a. in de Unser Lieben Frauen Kirche waar we prachtige glas in lood ramen konden bewonderen. In de Böttcherstrasse beluisterden wij een klokkenspel en hebben we veel kunst gezien. Uiteindelijk kwamen we in de Schnoor, een heel oude buurt met zeer smalle straatjes en kleine huizen uit de 15e/16e eeuw. Het was een Snoer van leuke winkeltje en restaurantjes. Na de rondleiding van de gids konden we nog een uur op eigen gelegenheid de oude stadswijk verkennen. Om 17.30 gingen we terug naar de bus en werd de terugreis aanvaard. Het was lekker warm in de bus en we werden rijkelijk voorzien van heerlijke bolletjes en een kom soep. Om 19.30 kwamen we weer aan bij Ons Gebouw in Winschoten. We kijken terug op een prachtige, zeer goed verzorgde reis. Alle dank daarvoor!!

Bernard en Ineke Aukes