Recept van de maand: rode linzensoep

Tijdens het Over de Brug Festival was deze rode linzensoep te proeven. Hoewel er rode linzen voor gebruikt worden is de uiteindelijk kleur van de soep niet rood. Het rode uit verhaal van Jacob en Ezau is dan ook eerder symbolisch dan letterlijk bedoeld. Dat doet overigens aan de smaak van deze soep niets af. Geniet er van!

 

Benodigdheden voor 6-8 personen

300 GRAM RODE LINZEN
1/2 CITROEN
2 UIEN
PEPER  EN ZOUT
4 TEENTJES KNOFLOOK
4 TL KORIANDERZAAD/POEDER
PAAR SCHEUTEN OLIJFOLIE
4 LAURIERBLAADJES
2 TL KOMIJNZAAD/POEDER
KORIANDER of PETERSELIEBLAD (voor de garnering)
1 GROTE WINTERWORTEL
2 LITER GROENTEBOUILLON
MEIRAAPJE EN EEN VENKELKNOL
ENKELE ZOETE AARDAPPELS

 

Aan de slag

1 Was de linzen in ruim water (gebruik een fijnmazig vergiet). Snijd de uien, de wortels, meiraapje, venkel, zoete aardappel en knoflook fijn (te fijn hoeft niet, alles wordt nog gepureerd met de staafmixer). Boen een citroen goed schoon en snijd hem in twee helften.

2. Verhit de olie in een grote pan en smoor de uien in 5 minuten glazig. Voeg dan de gesneden wortel en de knoflook toe en bak deze 2 minuten mee. Doe er dan de koriander en komijn bij, omscheppen en even kort laten meebakken. Voeg de linzen en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Voeg het laurierblad en een halve citroen toe. Dit alles een half uur laten koken. Geregeld roeren om aanbranden te voorkomen.

3. Na een half uur moet de soep klaar zijn. Haal de citroen en het laurierblad er uit en dan het geheel pureren met de staafmixer. De moet lekker dik zijn, maar niet te dik. In het laatste geval eventueel nog wat bouillon toevoegen. Op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper en zeezout

4. Bij het uitserveren in borden nog garneren met wat peterselie of een korianderblaadje.

 

Symboliek

Wie enigszins thuis is in de bijbel kent het verhaal van de twee broers Ezau en Jakob. Zij zijn niet zo maar broers, in hen worden twee typen van mens-zijn uitgebeeld, die in ieder mens terug te vinden zijn. Ezau wordt in verband gebracht met Edom. In deze naam zit het woordje ‘dam’, dat Hebreeuws is voor bloed. De aarde (adamah) heeft in Israël een rode, roestbruine kleur. Ezau staat daarom voor het aardse en alle aardse neigingen. Een driftmens, die begeert van ‘dat rode daar’ te slorpen en daar zelfs zijn eerstgeboorterecht voor over heeft. Zo is hij. Zijn begeerten bepalen zijn keuzes.

Jakob verbeeldt de andere kant. Hij is het kind van zijn moeder en verbeeldt het zorgzame, het verstandige (met soms een slimme en berekenende kant) en het religieuze in mensen. Jakob legt moet een lange weg af leggen om echt en eerlijk mens te worden en om verstand en gevoel op elkaar af te stemmen. Worstelingen blijven hem daar niet bij bespaard. Jakob en Ezau verschillen, maar horen bij elkaar. De grote opdracht in de bijbel is om de tegenstellingen te verzoenen, tussen mensen en volken.