Verslag van een dagtocht van Fryslân naar Winschoten

Op zaterdag 31 augustus maakten we met een groep van achttien gemeenteleden uit Winsum, Easterlittens, Leons en Hilaard de reis naar Winschoten.

In de kerk op het Marktplein begon onze kennismaking met de gemeente, de stad en haar inwoners. Met koffie en lekkers werden we hartelijk verwelkomd door de kosters Henk en Carolien, leden van de werkgroep Bezinning en Cultuur en Koos Akkerman die deze dag onze gids was. Toen we de kerk binnenkwamen, en vanzelf stil werden, begrepen de Friezen opeens waarom ik zo lang predikant was op deze plek: ze waren onder de indruk van haar schoonheid en sfeer, van de schilderijen en de ramen, en de mensen niet te vergeten. Koos vertelde een en ander over de geschiedenis van dit oudste gebouw van Winschoten, over de stad en haar voormalige joodse inwoners. ’s Middags verzorgde hij een rondleiding door een deel van het oude centrum, anderen bleven achter op het terras van de Jazzclub aan de haven. Vanwege de warmte moesten enkelen zuinig omgaan met hun energie. Het was een prachtige dag, de volgende reis naar Oost-Groningen is al geboekt! Op 25 april hopen we opnieuw de Roos in de Regio te bezoeken. En daarna, op 13 juni, gaan de Winschoters wederom naar Fryslân. Het plan is dat ze deze keer beginnen in de kerk van Easterlittens, liggend aan het mooiste plein van de provincie.

Met een hartelijke groet,

Jurjen Hilverda