Recept van de maand: vegetarische Boboti

Met gerechten uit de keuken van Zuid-Afrika werd het vorige seizoen van de wereldkeuken afgesloten. Met plezier kijken we terug op dit nieuwe onderdeel van Bezinning & Cultuur en mogen constateren dat mensen hier graag aan meedoen. Gemiddeld ontvingen we ruim veertig gasten op elk van de negen avonden. We gaan er dit seizoen dus graag mee door.

De eerste aflevering is op donderdag 24 oktober met gerechten uit de Engelse keuken (de Britten hebben dan nog net niet de Europese Unie verlaten).

 

Ingrediënten voor vier personen

 250 gr zoete aardappel (geschild gewicht)
75 gr doperwten (diepvries)
100 gr belegen komijnekaas
100 gr zelfrijzend bakmeel
1 grote ui
50 gr gele rozijnen
3 grote eieren
125 gr crème fraîche
1 volle el (pittig) kerriepoeder
2 volle el geschaafde amandelen
Zout & peper uit de molen
Wat boter en meel voor invetten van de vorm

 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Schil de zoete aardappel en rasp grof. Snipper de ui fijn. Snij de kaas in kleine stukjes.
  3. Klop in een grote kom de eieren los met de crème fraîche, kerrie, zout en peper.
  4. Doe alles in de kom, samen met de rozijnen en (bevroren) erwtjes en meng.
  5. Schep ten slotte het bakmeel erdoor.
  6. Vet een langwerpige cakevorm in met boter en bedek de bodem met een stukje op maat geknipt bakpapier – dan gaat hij er straks makkelijker uit.
  7. Doe het beslag erin en strijk glad. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak gaar in ± 45-50 minuten. Controleer in het midden met een satéprikker of de Boboti gaar is. Anders nog 5 minuten extra.
  8. Serveer warm of op kamertemperatuur.

 

Lekker met rijst en sperzieboontjes. Yoghurt met koriander/ munt/ peterselie en knoflook is er ook lekker bij. Ook wat mangochutney doet het goed.

Geniet die ete!