Recept van de maand: vegetarische Moussaka

Tijdens de 8e aflevering (in mei) van de Wereldkeuken aten we o.a. deze bijzondere Moussaka. Uit eten gaan in een Grieks restaurant betekent vaak veel vlees. Soufflaki, Gyros en de mixed Grill zijn populaire vleesgerechten en dat geldt ook voor Moussaka.

In de Wereldkeuken komt vlees slechts in een bescheiden hoeveelheid op tafel en soms helemaal niet. Dat is bewust en zo proberen we op een vriendelijke manier een nieuwe leefstijl aan te moedigen. Deze vegetarische Moussaka is daar een smakelijk voorbeeld van.

 

Benodigdheden voor 6 personen

 • 4 zoete aardappelen (ongeveer 500 g)
 • 1 courgette
 • 400 ml tomatensaus (Passata)
 • 2 aubergines
 • 2 uien
 • 3 tenen knoflook
 • 150 ml (Griekse) olijfolie
 • 40 g geraspte pittige kaas
 • 1 TL Provençaalse kruiden
 • 2 TL paprikapoeder
 • 1 TL kaneel 50 g boter
 • 55 g bloem
 • 400-500 ml melk
 • 1 ei
 • 4 el tomatenpuree

 

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de ovenschaal in met een beetje olie.

Schil de zoete aardappelen en snijd in plakken van 3-4 mm. Snijd de courgette in de lengte in lange dunne repen met een kaasschaaf. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 4 mm. Snipper de uien en pers de knoflook uit.

Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de courgettelinten in 2 minuten beetgaar. Schep de linten met een schuimspaan eruit en laat uitdampen. Kook in hetzelfde water de zoete aardappelen, afgedekt, 5-7 minuten op laag vuur. Giet af en laat uitdampen.

Verhit ondertussen in een koekenpan/grillpan de olijfolie. Rooster de plakken aubergine enkele minuten in de pan en bak aan beide kanten enkele minuten tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Daarna deppen met keukenpapier.

Fruit de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg de kaneel, kruiden en paprikapoeder toe en bak een klein minuutje mee. Voeg de tomatenpuree en de tomatensaus toe en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een beetje water toe als de saus te veel indikt.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de roomboter in een pan op laag vuur, zonder te laten verkleuren. Voeg de bloem toe en bak al roerende 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg een scheut van de melk toe en roer met pollepel tot er geen klontjes in zitten. Herhaal deze handeling nog een paar keer met de overige melk tot het een gladde saus is. Breng aan de kook laat nog 1 minuut doorkoken. Breek het ei erboven, roer goed door en breng de bechamel op smaak met peper en zout.

Bedek de bodem van een ovenschaal met plakjes zoete aardappel. Verdeel daarover een dunne laag tomatensaus, bedek met courgettelinten en rasp er wat pittige kaas over. Verdeel weer een dunne laag saus erover, bedek die met aubergine en rasp er kaas over. Verdeel weer een dunne laag saus erover, bedek die met zoete aardappel en rasp er kaas over. Ga zo door tot alle groente en saus zijn verdeeld. Eindig met groente. Giet als laatste de bechamelsaus over de moussaka.

Plaats de moussaka in het midden van de oven en bak in 35-40 minuten gaar en met een goudbruine korst op de bechamelsaus.

Kalè orexè, eet smakelijk!