Recept van de maand: Avocadosoep met maïs en pan de elote

Deze gerechten stonden op tafel tijdens de 7e aflevering van de Wereldkeuken: Mexico.

Avocadosoep met maïs

Ingrediënten:

1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook
olijfolie
200 ml crème fraîche of slagroom
1 LTR groente bouillon
1 rode peper (zonder de pitjes)
6 rijpe avocado’s
2 blikjes maïskorrels
Sap van een limoen
Bieslook voor de garnering

 

Aan de slag

  1. Bak de ui en de knoflook in een grote (soep)pan.
  2. Voeg groentebouillon en room toe. Breng tot het kookpunt.
  3. Snijd de avocado’s in twee, haal de pit eruit en lepel het vruchtvlees van de schil. Snijd in kleine stukken. Voeg de avocado’s toe aan de soep en de inhoud van 1 blikje maïskorrels.
  4. Voeg het sap van de limoen toe.
  5. Pureer het geheel en breng op smaak met peper en zout.
  6. Voeg vervolgens de klein gesneden rode peper toe en de inhoud van het 2e blik maïskorrels.
  7. Serveer met vers gesneden bieslook en nachochips.

Op tafel kan de soep pittiger worden gemaakt met rode pepersaus (b.v. tabasco).

 

Pan de Elote

Deze maïscake wordt in Mexico vaak gegeten als ontbijt maar kan ook uitstekend dienen als nagerecht, zoals bij de vorige aflevering van de wereldkeuken. Daar serveren ze er een beetje eggnog erbij. Dat heeft veel weg van advocaat en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ingrediënten 10 personen:

500 gram mais, vers of uit blik
3 eieren
100 gram suiker
100 gram bloem
100 gram boter
1 zakje bakpoeder
poedersuiker

 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Vet een bakblik of springvorm in.
  3. Pureer de maïskorrels glad.
  4. Meng alle ingrediënten (behalve de poedersuiker) door de maïs totdat het een glad mengsel is.
  5. Schenk het mengsel in het bakblik of springvorm.
  6. Bak de cake in circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen voordat hij gesneden wordt.
  8. Bestrooi de cake met poedersuiker en serveer met een flinke dot advocaat.

 

Buen provecho!