Recept van de maand: stew

De wereldkeuken maakt veel mensen nieuwsgierig en dat is terug te zien in de belangstelling. Het concept is heel eenvoudig. Tijdens de uren dat vrijwel iedereen de avondmaaltijd nuttigt staat Ons Gebouw één donderdag in de maand open voor wie graag samen aan tafel eet. Ontmoeting is het belangrijkst maar ook het verleggen van grenzen. Op een smakelijk manier kan iedereen zo zijn of haar horizon verbreden. Dit keer het recept van een heerlijke stoofpot (stew) uit de Ierse keuken.

Ingrediënten

  • Een pond (mag iets meer zijn) Iers rundvlees (liefst biologisch)
  • 3 el boter
  • 6 sjalotten, in ringen
  • Flinke winterpeen 
  • 2 pastinaken  
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 ml Guinness bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 1 prei. zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag

Snijd het vlees in stukjes van circa 2 cm.

Verhit 2 eetlepels boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan.

Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.

Verhit de rest van de boter in de pan, doe de sjalotten, winterpeen en pastinaak erbij en roerbak 3 minuten.

Voeg de kruiden, de specerijen en het bier toe.

Leg het vlees weer terug in de pan en breng aan de kook.

Doe de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Schep af en toe om.

Voeg indien nodig wat extra heet water toe.

Voeg de laatste 10 minuten de prei toe.

Breng de Stew op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.Opdienen met gekookte aardappelen of grof gestampte aardappelpuree. De Ieren zijn dol op hun ‘mashed patatoes’.

“Bain taitneamh as do bhéile” (Eet smakelijk!)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.