Even voorstellen: Watze Bokma

Portret van Watze Bokma

De streekkerkenraad heeft zich voorgenomen zichtbaarder te zijn in de gemeenten. Eén van de eerste dingen die we daarin doen is de leden van de streekkerkenraad aan u voor te stellen en ik mag daar mee beginnen.

Mijn naam is Watze Bokma. Ik woon in Scheemda en ben sinds de start van deze kerkenraad haar voorzitter. Ik ben daarvoor benaderd toen ik geen kerkenraadslid in Scheemda was, om op die manier iemand als onafhankelijk voorzitter te hebben. Ik heb daar ja tegen gezegd, omdat ik het belangrijk vind dat gemeenten in deze regio goed met elkaar samenwerken en elkaar helpen en ondersteunen waar dat maar mogelijk is. Al onze kerkelijke gemeenten krimpen en de jeugd trekt vaak weg naar andere plaatsen. Door samen één nieuwe gemeente te vormen kunnen we ervoor zorgen dat er in ieder dorp en plaats, vormen van kerkelijk leven mogelijk blijven. Maar ook het samen optrekken biedt kansen. Een goed voorbeeld zijn diverse diaconale activiteiten. Dat werk houdt niet op bij de grens van het eigen dorp.

In het dagelijks leven ben ik inmiddels thuis. Na 47 jaar werken kon ik stoppen en ik besteed nu veel tijd aan vrijwilligerswerk, de eigen tuin en af en toe in de kring van bekenden bijspringen als het werk te veel wordt. De stelling, “nog drukker dan toen ik aan het werk was”, gaat gedeeltelijk op.

Ik ben getrouwd met Giny en samen hebben we twee kinderen en twee kleinkinderen (oppasdagen). Beide kinderen zijn vertrokken. De één naar Groningen en de ander naar Amsterdam.  En daarin speelt vooral het vinden van passend werk een belangrijke rol.

Intussen ben ik onder het motto “iemand moet het doen”, scriba in Scheemda geworden. Omdat Scheemda op dit moment helaas geen eigen afgevaardigde in de streekkerkenraad heeft, is het af en toe zoeken naar “onafhankelijk blijven”.  Maar ik doe mijn best dat wel zo te houden. Ik beschouw daarin de inspiratie van de Heilige Geest als een belangrijke bron om dit te kunnen doen.

Met deze streekkerkenraad lopen we landelijk voorop en er wordt met belangstelling gekeken naar deze gemeente. Hoe gaat het, kunnen we de samenwerking goed vormgeven, komen er gezamenlijke initiatieven van de grond? Ik hoop van harte dat ons dat lukt. De kerk is zijn plaats in het dorp waardig en van groot belang voor de samenleving.

Nu komt het voorjaar eraan. Tijd om de tuin weer op te schonen en te zorgen dat we op de open dagen de bezoekers kunnen ontvangen.

Wie weet tref ik u een keer, in kerkelijk verband of anders bij een bezoekje aan onze tuin. Voor inspiratie zie www.eexterhof.nl

Met hartelijke groeten,
Watze Bokma

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *