Verslag van het bezoek aan Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout

Op vrijdag vertrokken we naar Oosterhout. Na welkom geheten te zijn, krijgen we uitleg over de boeken, die de zusters Benedictinessen gebruiken tijdens de vieringen in de Abdijkerk. Er is een vel, waarop per viering de liederen (Psalmen) staan en er worden bladwijzers gegeven om de liederen te markeren. Op verschillende tijdstippen zijn er diensten, die onderling van inhoud verschillen. We zijn op tijd om de Vesper van 17.00 uur mee te maken. De zusters zingen a-capella veel psalmen, vaak in wisselzang en er worden delen uit de Bijbel gelezen. Bij deze dienst uit het boek Klaagliederen. Na de Completen (avonddienst) krijgen we een korte rondleiding en zien de Abdijkerk, de stiltekapel, de winkel, de meditatieruimte en de ruimtes waar de gasten mogen komen.

Benedictus

De volgende morgen is er een viering Vigilie om 6.00 uur, om 7.15 uur Lauden en daarna ontbijten we in stilte. Na de Eucharistie van 9.30 uur drinken we koffie in de gastenkamer en kunnen we vragen stellen aan zuster Hildegard en komen we meer te weten over het leven van de zusters in het klooster. Er zijn 6 diensten op een dag en tijdens de Eucharistie van 9.30 uur is gelegenheid om aan de Communie deel te nemen (delen van hosties en wijn). We krijgen ook uitleg over de volgende dag als het Palmzondag is. De zusters gebruiken het Getijdenboek voor de keuze van liederen en lezingen. Deze liturgie is wereldwijd. In het klooster wonen 20 zusters en zij leven volgens de regels van Benedictus. Voor de aanvang van de dienst luidt de klok, een zuster trekt aan een lang touw. Indrukwekkend is het om te zien, hoe de zusters, gekleed in zwarte habijten, hun viering houden.

Kloostertuin

Het klooster ligt in de Heilige Driehoek, er zijn nog twee andere kloosters, elk met hun eigen sfeer. Rond het klooster is een enorme tuin, die onderhouden wordt door een tuinman en een paar vrijwilligers. Een gedeelte van de tuin is toegankelijk voor gasten en er is een besloten deel, waar ook de begraafplaats van het klooster is. Wij verblijven in het gastenverblijf en de zusters wonen in een ander deel.

Processie

Op Palmzondag is er tijdens de Eucharistie een processie door de gangen van het klooster. Het kruis is versierd met rode bloemen en takjes van een Portugese Laurier. Iedereen gaat vanuit de Abdijkerk naar de Kapittelzaal, daar ontvangt ieder een palmtakje. In de Kapittelzaal zegent de priester alle aanwezigen met water, dat met een palmtakje uitgesprenkeld wordt over iedereen en een zuster zwaait een wierookvat heen en weer. De processie start vervolgens en het voelt heel bijzonder om zingend door de gangen van het klooster te lopen achter het versierde kruis aan, dat gedragen wordt door een zuster. Als de ronde gemaakt is, gaat iedereen weer terug naar de Abdijkerk, waarna de Eucharistie verder gaat. Er worden Gregoriaanse teksten en psalmen gezongen en verschillende zusters lezen de hele tekst van Lucas 23 voor. Ook gaan de aanwezigen ter Communie.

Bijzonder

Na de lange dienst drinken we koffie en kunnen we nog vragen stellen aan zuster Hildegard en horen we nog wat meer over het leven van de zusters. Na de warme maaltijd gaan we weer naar huis. Bijzonder om hier geweest te zijn en wat mee te maken van het leven in een klooster.

Ida, Ieneke, Joost, Paula, Petra, Henny en Annemarie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *