Berichten week 13

Vanuit de pastorie

Twee vrije zondagen op rij waren bedoeld om wat op adem te komen. Af en toe vragen mensen mij of ik het nog wel kan volhouden en ik antwoord dan doorgaans met een blijmoedig ja. Veel van wat ik doe vraagt energie, maar ik het krijg het ook weer terug als het beantwoordt aan wat ik hoopte en de vele positieve reacties doen goed.

Afgelopen weekend had ik tijd voor mijn beide dochters en kleindochter en had natuurlijk mijn mobiele telefoon thuis kunnen laten. Het is een bewuste keuze om dat niet te doen en ik ben blij dat ik bereikbaar was voor de families, die te maken kregen met het overlijden van hun moeder en oma. Het toeval wilde dat een deel van één van de families in Heemstede woonde, zodat ik (verblijvend in Haarlem) vast een bezoek kon afleggen. De eerste lachjes van mijn kleindochter zorgen voor voldoende balans. Zo is het leven.

Komende weekend bezoeken we met een groep Abdij Mariatoevlucht in Zundert. Ik herinner me nog hoe ik daar de eerste keer binnenkwam. Ik was toen 20 jaar en nog nooit in een klooster geweest of monniken van dichtbij meegemaakt. Het maakte toen diepe indruk en heeft mij destijds gesterkt in de keuze om predikant te worden.

Inmiddels zijn we 40 jaar verder en van de monniken die ik er toen aantrof zijn er nog maar een paar in leven en in het klooster woonachting. Ook monniken kunnen gebruik maken van thuiszorg, maar gaan op hun oude dag vaak naar een tehuis voor geestelijken.

Toch lijkt het alsof in het klooster de tijd stilstaat. Ik voeg me weer in getijdengebeden alsof ik er gisteren mee opgehouden ben, terwijl er in werkelijkheid twee en een half jaar verstreken zijn. De monniken beseffen heel goed dat de tijdsbeleving verschilt. Ze zien als het een soort arbeidsverdeling. Terwijl zij bidden kunnen de mensen buiten het klooster werken en hun relatief onrustige levens leiden. Zo zorgen ze voor een soort evenwicht en bieden tegelijk de mogelijkheid dat gasten een tijdje meebewegen in hun ritme, op adem komen en daarna gesterkt weer verder gaan.

Ik zie er naar uit. Omdat er veel mensen van deze kloosterrust gebruik maken, kunnen we als groep maar eenmaal in de twee jaar terecht. Het volgende bezoek wordt dus pas in 2021, maar ik kan het van harte aanbevelen. We zullen tijdens de diensten denken aan de mensen hier en menig kaarsje opsteken.

 

Onze zieken

Mevr. I. Dik-Beishuizen (1931), is herstellende van een longontsteking en verblijft tijdelijk bij haar dochter in Nieuwe Pekela.
We wensen haar sterkte.

 

Overleden

Op 22 maart overleed Aaltje Bulder-Vortman in de leeftijd van 89 jaar. In het vorige weekbericht maakte ik nog melding van haar 90e verjaardag deze week, maar dat heeft ze niet meer mogen meemaken. De dankdienst voor haar leven wordt gehouden op vrijdag 29 maart om 10.00 uur in het ‘Uitvaartcentrum Oost-Groningen’. In de komende kerkbode verschijnt een in memoriam. We wensen haar kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Op 23 overleed Geessien Fekkien Reininga-Groen in de leeftijd van 93 jaar. Zij heeft nog net haar verjaardag kunnen meemaken, maar was te zwak om het te beseffen.
Ze is in alle rust gestorven op haar kamer in de Renselheerdt. De uitvaart vond plaats op woensdag 27 maart. Een in memoriam verschijnt in de komende kerkbode. We wensen haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen sterkte toe.

 

Jarigen van 80 jaar en ouder in de komende week

3 april
Dhr. T. Reitzema (1930)

We wensen onze enige jarige een goede dag toe.

 

Bezinning & Cultuur

7 april
Inspiratiecafé Zin in Oldambt. Aanvang 15.00 uur in het bruin café van hotel Victoria aan het Marktplein. Gast is deze keer de nieuwe burgermeester van Oldambt, Cora-Yfke Sikkema. Entree is gratis, consumpties voor eigen rekening. Welkom!

9 april
Op weg naar Pasen 2019, gespreksmiddag in de pastorie naast de Sint-Willibrorduskerk, Noorderstraat 154, 9611AP Appingedam. Aanvang: 14.00 uur. Deze middag maakt onderdeel uit van een tweeluik, maar is heel goed op zichzelf te bezoeken.

Dit is een gezamenlijk initiatief van Leerhuis Stad en Ommelanden en Bezinning & Cultuur. Info & aanmelding: Hein Mars (0597-421879).

De volledige agenda vindt u hier.

ds. Bert L. van der Woude

Sinds april 2000 werk ik als predikant binnen wat nu de Protestantse Gemeente Winschoten (PGW) heet. De eerste zeven jaar nog in combinatie met de gereformeerde kerk van Westerlee en nu ruim tien jaar volledig in Winschoten.