Verslag Inspiratiecafé met Han Wilmink

Verslag van de Inspiratiecafé-middag ‘Zin in Oldambt’ op zondag 3 maart in Hotel Victoria te Winschoten

 

Gast was deze keer kookdominee Han Wilmink uit Wezep. Hij is landelijk bekend met o.a. zijn boek “Bijbels culinair”, dat in onze regio al meer dan tien jaar gebruikt wordt bij Bijbels Koken door onze predikant Bert van der Woude. Ondanks of dankzij het slechte weer en de interesse in eten is de opkomst groot en we zitten geanimeerd in een grote zaal.

Wilmink heeft weinig introductie nodig en gaat van start met een vlot en openhartig verhaal. Hoe hij van zijn eerste moeder de liefde voor koken en mensen laten genieten meekreeg, maar dat zijn ouders niet met het geloof bezig waren. Hoe op z’n tiende zijn moeder overleed en hij een gereformeerde tweede moeder kreeg die hem zodanig met het geloof in aanraking bracht dat hij daar nooit meer van los kwam.
Hoe hij aan de VU begon met de studie politicologie maar al vlot daarna voor theologie koos.

Wilmink was gereformeerd dominee op Texel, in Zuidlaren, Zwolle en nu bij de PKN-gemeente te Wezep in de Kruiskerk.
In zijn studie werd hij geïnspireerd door de theoloog Miskotte en Nico ter Linde met zijn manier van de Bijbelverhalen vertellen en die naast onze menselijke ervaringen leggen. Wilminks motivatie voor z’n werk ligt in het besef dat de liefde van God de kern van ons bestaan is.

Met die liefde kan hij ook zijn creativiteit kwijt in het koken en het bereiden van voedsel. Daarmee verbindt hij mensen en dat herkennen wij bij onze predikant met zijn Bijbels Koken. Daar in Wezep krijgt Han zelfs een kookeiland in de kerk en het gonst door de zaal dat Bert gelukkig net een nieuwe keuken in Ons Gebouw heeft.

Han Wilmink schreef diverse kookboeken in relatie met de Bijbel, geeft lezingen en kookworkshops; is dus veel op pad.
In Zwolle had hij contact met Jonnie en Therese Boer van sterrenrestaurant De Librije die een voorwoord in een kookboek van hem schreven. Wat hebben dominees en koks gemeen? Gastvrijheid, communicatievermogen, empathie en creativiteit. En lef, anders wordt het een saaie boel.

Nou, dat was het vanmiddag zeker niet! We krijgen Bijbelse hapjes van hem, hij frituurt groentekroketjes, hij verkoopt zijn boeken en het wordt een gezellige boel.

Dat kan dus ook in Winschoten!

Joost Valeton

 

Foto’s: Robert Jalink