Ethiopië op zoek naar veiligheid, deel 13

Een project van Kerk in Actie waar we als Diaconie namens de gemeente aan deelnemen, en ons als kerk in Actie drie jaar graag voor hebben ingezet, loopt dit jaar ten einde.
De Diaconie heeft besloten om aan dit project deel te nemen omdat hier geprobeerd wordt om voor de toekomst preventief beter op de droge periodes te zijn voorbereid en wordt begeleid door Kerk in Actie.
Dit jaar zal er nog één dienst in het teken staan van Ethiopië. Deze zondag voor Ethiopië zal dan op 19 mei worden gehouden in de Marktpleinkerk met medewerking van ds. van der Woude.

Noteert u deze zondag 19 mei alvast in uw agenda.

De onderwerpen die reeds aan de orde zijn geweest in de vorige Kerkjournaals en op de website zijn basisgegevens, geschiedenis, geografie, bestuurlijke indeling, bevolking van Ethiopië en staatsinrichting. We zullen dit keer iets weergeven over de cultuur.

 

Cultuur

De cultuur van Ethiopië heeft een grote diversiteit.  Er zijn invloeden uit Jemen, Somalië, Eritrea, India en Italië.
Onder de vele traditionele gebruiken is respect (in het bijzonder voor de ouders) erg belangrijk. In de Ethiopische cultuur is het de gewoonte om op te staan uit een stoel of om je bed af te geven voor een oudere vriend of familielid, zelfs als ze maar net een jaar ouder zijn.

De muziek van Ethiopië is zeer verschillend, elk van de etnische groepen in Ethiopië wordt geassocieerd met unieke geluiden. Sommige vormen van traditionele muziek zijn sterk beïnvloed
door volksmuziek uit de rest van de Hoorn van Afrika, in het bijzonder Somalië. De Ethiopische religieuze muziek heeft echter ook een oudchristelijk element, herleid tot Yared, die leefde tijdens het bewind van Gabra Masqal. In het noordoosten van Ethiopië, in Wollo, ontwikkelde zich het Manzuma, een muzikale vorm van de moslims. Oorspronkelijk gezongen in het Amhaars, heeft Manzuma zich verspreid naar Harar en Jimma, waar het nu wordt gezongen in het Oromo. In de Ethiopische hooglanden wordt traditionele muziek gespeeld door rondtrekkende muzikanten, genaamd Azmaris, die in de Ethiopische samenleving worden beschouwd met zowel argwaan als respect.

 

Kleding

Traditionele kleding voor vrouwen wordt in Ethiopië gemaakt van een stof genaamd Shemma. Deze wordt gebruikt voor het maken van de Habesha qemis, in feite een katoenen doek, ongeveer 90 cm breed, geweven in lange stroken die vervolgens aan elkaar zijn genaaid. Soms zijn er glanzende draden in de stof geweven voor een sierlijk effect.

Mannen dragen een broek en een shirt tot op de knieën met een witte kraag, en soms een trui. Ook dragen mannen vaak kniekousen, terwijl vrouwen vaak geen sokken dragen. Zowel mannen als vrouwen dragen een sjaal, de neTela.

 

Keuken

De Ethiopische keuken bestaat uit verschillende bij- en voorgerechten van groente en vlees, vaak bereid als wat, een dikke stoofpot. Een of meer porties wat worden geplaatst op een stuk injera, een groot zuurdesembrood van 50 cm in diameter gemaakt van gefermenteerd teffmeel. Er wordt zonder bestek gegeten. In plaats daarvan wordt de injera (altijd met de rechterhand) gebruikt om de gerechten op te scheppen. In traditionele Ethiopische gerechten zit geen varkensvlees of zeevruchten (wel vis), aangezien de meeste Ethiopiërs historische banden hebben met de islam, de Ethiopische – orthodoxe Kerk of het Jodendom, die allemaal het eten van varkensvlees verbieden.

 

Sport

Atletiek is de meest succesvolle sport in Ethiopië. Op de Olympische Spelen zijn door Ethiopische atleten reeds vele medailles gewonnen. Het land is vooral bekend van zijn middellange en langeafstandslopers. Voetbal is in Ethiopië de populairste sport. Ondanks gebrek aan succes van de nationale voetbalploeg, wordt deze gesteund door een aanzienlijk deel van de bevolking.

 

Talen

De officiële taal in Ethiopië is het Amhaars, een Semitische taal die wordt gesproken door 21.631.370 mensen (29,33% van de bevolking). Amhaars wordt geschreven met het Geʼez schrift, dat zijn naam ontleent aan de oude Semitische taal Geʼez. Geʼez is als spreektaal uitgestorven, maar wordt nog wel liturgisch gebruikt door de Beta Israël Joodse gemeenschap en de Ethiopische-orthodoxe Kerk. De grootste taal in Ethiopië is echter het Afaan Oromo, een Koesjitische taal gesproken door 33,8% van de bevolking. Het Tigrinya is gerelateerd aan het Amhaars, maar wordt vooral gesproken in het noorden van Ethiopië in de staat Tigray. In totaal worden er ongeveer 90 verschillende talen gesproken in Ethiopië.

 

Kalender

Ethiopië kent een eigen kalender, de Ethiopische kalender.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *