Berichten week 9

Vanuit de pastorie

Tijdens de voorbereiding op de diensten van afgelopen zondag, besefte ik dat ik 4 zondagen op rij niet op de kansel had gestaan. Dat werd dus hoog tijd en gezien de reacties hoef ik me geen zorgen te maken. Dank daarvoor! In positieve zin maak ik me wel altijd zorgen. Het gedeelte uit de Veldrede (zoals de toespraak van Jezus in het evangelie van Lucas wordt genoemd) was verre van eenvoudig. Je vijand liefhebben en goed doen aan wie je haten lijkt een onmogelijke opgave en vraagt om uitleg, die mensen niet murw maakt, maar uitnodigt hun eigen leven te bezien met de ogen van de Eeuwige. Wie daar de tijd voor neemt zal merken dat het goed doet en de kijk op medemensen milder maakt. Komende zondag luisteren we naar het vervolg en ik hoop van harte dat daar een bemoedigende werking van uit gaat.

De woorden van Jezus brengen ons stap voor stap naar de veertigdagentijd die op 6 maart begint met een viering op Aswoensdag.

De dag daarvoor is het pannenkoekendag. Inmiddels wordt deze dag voor het zevende achtereenvolgende jaar gehouden in onze regio. Dat gebeurt  nu al op vier verschillende plekken (Meeden, Oude Pekela, Vriescheloo en Winschoten) en ook buiten Oost-Groningen volgen kerken dit goede voorbeeld. Samen pannenkoeken eten verbindt. We genieten van de restjes luxe (boter, eieren, suiker, spek ), die bij elkaar gevoegd voor een smakelijke maaltijd kunnen zorgen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de voedselbank.

In de veertigdagentijd of vastentijd doen velen een stapje terug en kijken kritisch naar hun eigen consumptie- of gewoontepatroon. Zou het anders, beter of aandachtiger kunnen?

Vasten is niet meer iets wat van boven (door de kerk bijvoorbeeld) wordt opgelegd, maar nodigt uit tot creativiteit en een speelse omgang met ingesleten gedrag. Hoe de veertig dagen naar Pasen zo in te vullen, dat het mijzelf en anderen goeddoet en Pasen straks echt een feest wordt? Een mooie uitdaging waartoe ik iedereen (inclusief mijzelf) van harte uitnodig.

 

Jarigen van 80 jaar en ouder in de komende week

5 maart
Dhr. K. Strijk (1937)

6 maart
Mevr. A. Paapst-ten Cate (1926)
Mevr. A.C. de Groot-Pater (1927)

7 maart
Dhr. H. Hut (1931)
Dhr. A. Bosscher (1933)

9 maart
Mevr. G. Scholte-Meijer (1925), Bosstraat 41, 9671 GE

We wensen onze jarigen een mooie dag toe.

 

Bezinning & Cultuur

De agenda voor de maand maart vindt u bij het begin van de berichten van de classis Oost-Groningen.  Hier licht ik er een drietal onderdelen uit.

3 maart
Inspiratiecafé Zin in Oldambt.
Deze keer is ds. Han Wilmink te gast. Hij is de auteur van het boek “bijbels culinair” dat al meer dan 10 jaar een bron van inspiratie en smakelijke recepten is in onze regio. Hij neemt voor de gelegenheid bijbelse hapjes mee. Een bijzondere ontmoeting dus van de wijndominee die de kookdominee interviewt. Aanvang: 15.00 uur in het bruin café van Hotel Victoria aan het Marktplein. Toegang (en de hapjes) gratis. Overige consumpties voor eigen rekening. Welkom!

5 maart
Pannenkoekendag (blz. 6) 18.00 uur Marktpleinkerk Winschoten, 18 uur Het Anker, Oude Pekela, 18:00 uur Trefpunt Vriescheloo, 17:30 uur Dorpshuis Meeden. Kosten € 5,- p.p. kinderen tot 10 jaar gratis.

9 maart (zaterdag)
Etty Hillesum. Lezing & Lunch in de Marktpleinkerk. De lezing wordt verzorgd door Marianne Kruijswijk, directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.
Kosten (inclusief lunch) € 10,- pp. Aanmelding via Ellen Smid (416106) of Ds. Bert L. van der Woude (422112, blvanderwoude@planet.nl).

 

ds. Bert L. van der Woude

Sinds april 2000 werk ik als predikant binnen wat nu de Protestantse Gemeente Winschoten (PGW) heet. De eerste zeven jaar nog in combinatie met de gereformeerde kerk van Westerlee en nu ruim tien jaar volledig in Winschoten.