ISF-Oldambt – Kledingpakketten

Iedereen verdient nieuwe kleding. Nederland hoort tot de tien rijkste landen ter wereld. Dit betekent helaas niet dat er geen armoede voorkomt in ons land. Ruim 8% van de huishoudens komt maandelijks te kort om rond te komen (bron CBS). Een grote groep mensen doet een beroep op kerken en instanties zoals de voedselbank omdat zij het anders niet redden of buiten de samenleving komen te staan.

 

Kledingpakketten

Clothing4U is een jonge non-profit organisatie die zich inzet voor deze mensen door hen te helpen met een kledingset. Het gaat hier om nieuwe, ongedragen kleding. Jezus zegt in Mattheüs 25: “wat je voor de minste van mijn broeders of zusters hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan”. Daarom willen wij mensen in kwetsbare posities graag helpen met een set nieuwe kleding.

We zien dat mensen in kwetsbare posities al snel in een neerwaartse spiraal terecht komen. Omdat er te weinig geld is om rond te komen, wordt o.a. het aanschaffen van nieuwe kleding al gauw uitgesteld. Het dragen van versleten kleding ondermijnt het gevoel van eigenwaarde en kan bijvoorbeeld direct invloed hebben op de uitkomst van een sollicitatiegesprek. Ook bij kinderen is de impact van opgroeien in armoede groot. Het kan diepe sporen trekken tot in het volwassen leven aan toe. Daarom vinden wij het belangrijk dat mensen in kwetsbare posities onder andere worden geholpen door middel van een set nieuwe, ongedragen kleding.

Clothing4U werft kleding via diverse grote kledingmerken. Het gaat dan om overtollige collectie, retouren en kleding met kleine productiefoutjes. Wij verzamelen deze kleding in ons distributiecentrum in Weesp. Hier wordt de kleding wordt verwerkt, gesorteerd en gereedgemaakt voor verzending met behulp van vrijwilligers. Per persoon stellen wij een kledingpakket samen met diverse kledingstukken zoals een jas, schoenen, een broek, trui en ondergoed (op basis van beschikbaarheid). De gemiddelde winkelwaarde van een kledingpakket bedraagt € 350,- Clothing4U kan een kledingpakket voor slechts € 25,- samenstellen en verzenden. Uiteraard wordt dit discreet verstuurd naar de ontvanger zodat buren niet zouden kunnen zien dat iemand moeite heeft om rond te komen.

 

Hoe werkt het in de praktijk? Binnen een paar stappen een kledingpakket in huis.

Clothing4U werkt door middel van een webshop. U kunt als kerk kortingscodes bestellen met een specifiek kenmerk. Vervolgens kunt u deze codes uitgeven aan mensen die behoefte hebben aan een set nieuwe kleding. Mensen bestellen via onze webshop, geven hun maten door en de voorkeur voor een bepaalde kledingstijl (netjes, casual, sportief). Wij ontvangen de bestelling, maken een pakket gereed en versturen die met een reguliere pakketdienst naar de ontvanger. U krijgt een bericht dat een (of meerdere) kledingpakket(ten) is besteld met de bijbehorende code. Op deze manier kunnen we mensen helpen zonder dat dit zichtbaar is voor de directe omgeving. Daarbij kunt u diaconaal meer doen met minder geld, want voor € 25,- helpt u iemand aan een set kleding met een gemiddelde winkelwaarde van € 350,- Samen met u komen we in actie voor mensen in nood en geven we invulling aan de opdracht die Jezus ons gaf.

Voor kortingscodes en/of nadere informatie kunt u zich wenden tot het Interkerkelijk Sociaal (nood) Fonds Oldambt of bij een diaken van uw kerk.

Met vriendelijke groet
Meeuwes Luten
Voorzitter ISF-Oldambt

www.isf-oldambt.nl