De bloemstukken van Advent

 

In de adventstijd staat er elke zondag een bijzondere bloemschikking in de kerk. De bloemen die worden gebruikt hebben allemaal een symbolische betekenis die verwijst naar de lezing van die zondag.

 

Eerste Advent

Het alternatieve leesrooster geeft de lezingen voor advent en Kerst door uit het boek van Openbaringen. Alleen deze eerste zondag gaat Kind op Zondag daarin mee. Wat Johannes in Openbaringen wil geven is een boek van troost en bemoediging (over Licht dat blijft); deze ellende gaat voorbij, ze heeft geen toekomst. Johannes geloofsgenoten horen dat hun tranen en hun pijn gekend zijn, dat ze niet tevergeefs zijn.
Als basis zien we weer de krans, net als bij Eeuwigheidszondag, de cirkel kent geen begint en geen eind, zij is het teken dat het leven doorgaat, Licht dat blijft, ook al kan het verborgen zijn.
Deze zondag lezen we in Openbaringen 8 over de stilte waarin de kostbare gebeden worden gehoord. De witte calla’s verbeelden dit. Het kostbare ervan is te zien in het goud.

Hoort God
in de stilte?
Zoveel kostbare gebeden
Zoveel pijn en nood
Zoveel onmacht en moedeloosheid
Is er nieuwe schepping mogelijk?
Is verwachting niet tevergeefs?

Licht stoot ons aan
Opnieuw en opnieuw

 

 

Tweede Advent

Op de tweede zondag van Advent hoorden we over Johannes de Doper, die mensen doopte met water voor een nieuw begin. In openbaring 10 ziet Johannes op Patmos een engel uit de hemel neerdalen. Een wolk omhulde hem en de regenboog was om zijn hoofd. In de schikking zien we dat terug. Gods aanwezigheid, verborgen en toch zo aanwezig, verbeeld in de wolk boven de krans. De bloemen in de kleuren van de regenboog ervoor vertellen over Gods eeuwigdurend verbond met mensen na het water van de zondvloed.

Een wereld
Vol van duister
Vragen te over
Waar is God?
Is hij in het Woord dat klinkt
In de zachte aanraking
In de ogen die je aankijken?
In de belofte ‘Ik ga met je’

Licht stoot ons aan
Opnieuw en opnieuw

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *