Zaterdagmorgen 10 november vertrokken we met een volle bus – 49 mensen + chauffeur- uit Winschoten naar Osnabrück.
Busreis
Ellen Smid verwelkomde de deelnemers en informeerde ons over het programma. De chauffeur wist allerlei wetenswaardigheden over de route die we aflegden, hij was Duitslandspecialist en dat was te horen. Zo weten we nu dat bij onze Oosterburen de autowegen van noord naar zuid een oneven en die van west naar oost, een even nummer hebben.
In de bus gaf Jan Pieter Koers een toelichting op de historie van ons reisdoel. De steden Osnabrück en Münster zijn onlosmakelijk verbonden met de Westfaler vredesverdragen die in 1648 werden gesloten. Toen eindigden de Dertigjarige en de Tachtigjarige oorlog.
De Osnabrückse vrede ging vooral over het Habsburgse koningshuis, die in deze vrede enorm veel zeggenschap over de rest van Duitsland, toen nog het Heilige Roomse Rijk, verloor.
De Vrede van Münster was de erkenning van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door de andere Europese landen.
De Westfaler Vrede markeert een omslagpunt in de Europese geschiedenis. Voor het eerst komt het begrip “staat” naar voren. Voor die tijd waren gebieden in de eerste plaats onderdeel van het bezit van de adel.
Ook op kerkelijk gebied is er historie met onze regio: de dorpen in Westerwolde en ook Winschoten en Meeden hoorden ooit bij het bisdom Osnabrück en Scheemda, Midwolda en Oostwold hoorden bij het bisdom Münster.
Stadsbezoek
Al om 10.00 uur werden we afgezet in hartje Osnabrück tegenover de Dom.
Een niet te onderschatten onderdeel van de reizen van OVER De BRUG is de ontmoeting aan tafel (praten en eten) en dus gingen we eerst naar een restaurant waar de kaffee mit Kuchen al klaar stonden.
Vervolgens liepen we naar het Felix Nussbaummuseum, gevestigd in een bijzonder pand ontworpen door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind die ook tekende voor het nieuwe World Trade Center in New York, het Joods museum in Berlijn en ook voor het ontwerp van de stadsmarkeringen rond Groningen.
Nussbaum is een Joodse kunstenaar die in 1904 in Osnabrück is geboren en in 1944 in Auschwitz is vermoord. Zijn verzamelde werk – 200 stukken – zijn in dit museum te zien. In zijn kunst verwerkt hij zijn ervaringen, hij analyseert wat hij beleeft, zijn schilderijen zijn de spiegel van zijn ziel.
In het museum was meer moois te zien: Hollandse meesters, prachtige monumentale werken van Yury Kharchenko en een grafiekverzameling van Albrecht Dürer.
Na de lunch verzamelden we ons bij de Domkerk en in twee groepen maakten we met Nederlands sprekende gidsen een stadswandeling. We bekeken de grote Domkerk met kloostertuin en wandelden daarna naar het Rathaus. In de grote Vredeszaal in dat gebouw werden de vredesverdragen getekend.
Het historisch centrum van Osnabrück is een compact gebied en zo konden we al wandelend een goed beeld krijgen van het stadje. Bij een bezoek aan Duitse steden is het altijd verwonderlijk hoe bijna alles oud lijkt, maar in wezen nieuw is. Voor deze restauratieaanpak is ook in Osnabrück gekozen. De stad werd in het laatste jaar van de tweede wereldoorlog gebombardeerd en er vielen vele doden en ook de gebouwen werden zwaar beschadigd. Nu is het hele centrum weer in oude staat hersteld en lijkt die geschiedenis uitgewist.
Er was nog een uurtje tijd om zelf op stap te gaan en om 17 uur startte de bus weer richting Winschoten. De deelnemers uit Bellingwolde, Blijham, Midwolda, Scheemda, Westerlee, Heiligerlee en Winschoten, hadden een mooie dag!
Geesje Koers