Inspiratiecafé van start met wethouder Laura Broekhuizen

Een mooie zomerse zondag was het, de 7e oktober, zo’n dag waarop je ‘zin’ hebt in een wandeling door een naar herfsttinten verkleurend bos, maar toch, omdat je nieuwsgierig bent of hoopt  geïnspireerd te raken, kiest voor een andere invulling van de middag, en wel het inspiratiecafé ‘Zin in Oldambt’.

Voor de opening van het derde seizoen ‘Zin in Oldambt’ was Laura Broekhuizen, Wethouder ruimte, leefbaarheid en welzijn in de gemeente Oldambt, uitgenodigd haar motivatie en inspiratie in haar leven en werk prijs te geven aan interviewer ds. Bert van der Woude en de ca. 55 aanwezigen.

 

Sociaal Democraat in hart en nieren

Laura groeit op in Wildervank, in een katholiek gezin waarin het in praktijk brengen van het geloof vanzelfsprekend was. Lichtend voorbeeld is vooral haar moeder. Laura: “Zij legde zich er niet bij neer als zich onrechtvaardigheden voordeden. Dan kwam ze in actie. Het bijdragen aan verbeteringen in de buurt of wijk is me als het ware met de paplepel ingegoten.” Tijdens haar studie in Groningen ontwaakt de interesse voor politiek. Vol overtuiging wordt ze lid van de Partij van de Arbeid.

Na haar afstuderen vertrekt Laura met een stel jonge mensen naar Den Haag om werkzaamheden voor de PvdA te verrichten. Na een paar jaar keert ze terug naar Groningen en krijgt al snel het verzoek zich kandidaat te stellen voor de PvdA. Ze solliciteert op een functie in het Oldambt. Tijdens het sollicitatiegesprek geeft ze aan best te willen verhuizen (dat blijkt vaak een heikel punt te zijn) naar Winschoten. Of dat nu wel of niet de doorslag heeft gegeven, ze wordt gekozen en eind 2014 benoemd tot wethouder in de gemeente Oldambt.

 

Hoogtepunten

Wanneer Bert haar vraagt naar de mooiste momenten in haar leven, aarzelt ze geen moment: “Dat zijn de geboortes van onze kinderen Claire en Ruben en het al lange tijd samen zijn met Martijn. Ik leerde Martijn al kennen op m’n zestiende, tijdens mijn Groningse studieperiode, en we zijn nog altijd bij elkaar. Daar ben ik heel dankbaar voor. Hoogtepunt is ook onze trouwdag en het moment waarop Bill, een Amerikaanse vriend van Martijn, de huwelijksvoltrekking grotendeels in het Nederlands uitspreekt. De spreuk die Bill ons meegeeft – ‘Do all the good you can, for all the people you can, in all the ways you can, as long as ever you can’ – is steeds weer een motiverend richtsnoer in ons dagelijks leven. Ik geloof er heel erg in dat elke dag een dag is om de wereld een beetje beter te maken. Dat hoeft niet altijd met grote passen, ook met het zetten van kleine stapjes kun je, in dialoog met je omgeving, verbeteringen aanbrengen. Dat lukt niet altijd tot ieders tevredenheid maar het is mijn intentie uit te zoeken hoe het dan wel lukt.”

 

Toekomst

Op de vraag wat haar ambities zijn, hoe zij de toekomst ziet, het burgemeesterschap misschien?, is Laura helder. “In de politiek is het moeilijk plannen. Van de ene op de andere dag kan het tij zich keren. Na het plotselinge overlijden van burgmeester Pieter Smit heb ik vier maanden het burgemeesterschap op me genomen en gemerkt dat die rol goed bij mij past. Maar mijn werk als wethouder is nog niet klaar. Daar focus ik me voorlopig op.”

 

Richtje Timmer

 

Foto’s: Robert Jalink