Jubileumconcert en cd-presentatie ‘150 jaar Witte-orgel’

In onze Marktpleinkerk van Winschoten staat een orgel van C.G.F. Witte uit 1868. Op 2 augustus 1868 was de oplevering van het orgel. Dat betekent dat het op 2 augustus 2018 honderdvijftig jaar geleden is dat het orgel is geplaatst in onze kerk.

Een orgel van deze bouwer is uniek omdat in de noordelijke provincies geen andere orgels van deze bouwer te vinden zijn. In het midden en westen van het land zijn meer orgels van Witte.

Door middel van vier concerten wordt er dit jaar aandacht besteed aan het 150-jarig jubileum van het Witte-orgel. De reeks wordt op 2 augustus afgesloten met een feestelijk concert door Hayo Boerema (organist St. Laurenskerk in Rotterdam). Hij speelt Symfonie nr. V van Charles Marie Widor en improvisaties. Dit bekende werk kan op weinig orgels in de provincie Groningen worden uitgevoerd, maar de klank van het Witte-orgel is zeer geschikt voor dit werk.

Ook zal de jubileum-cd worden gepresenteerd. Bouko Tiggelaar speelt hierop werken van diverse componisten (onder andere Wely, Lemmens, Brahms en Elgar), die zijn geschreven rond 1868. Sietze de Vries en Hayo Boerema laten op de cd de mogelijkheden van het orgel horen in improvisaties. Het betreft hier een uitgave van Stichting Groninger Orgelland. De opnames worden gemaakt door Chiel Timmer uit Winschoten.

Hartelijk welkom op 2 augustus om 20.00 uur in de Marktpleinkerk te Winschoten!
(Entree €10,-)