Ontwikkelingen Lutherse gemeente Pekela/Winschoten

Ook onze gemeente ontkomt er niet aan dat het ledenaantal verminderd. Zelfs na de samenvoeging van de gemeenten Pekela en Winschoten blijft dat zo.

Daarom is het plan opgepakt om de Lutherse gemeenten in de provincie samen te voegen. Dat zijn er in eerste instantie drie: Stadskanaal, Wildervank/Veendam en Pekela/Winschoten. In een later stadium zal zich de lutherse gemeente van Groningen naar alle waarschijnlijkheid daarbij aansluiten.

 

Waarom doen we dat?

We willen graag de lutherse traditie in de provincie levend houden. Dat kunnen we volgens ons alleen als we een lutherse gemeente blijven. Als we opgaan in een protestantse gemeente zal de lutherse groep die er nu is uit elkaar vallen, omdat gemeenteleden dan toch zullen kiezen voor een plaatselijke gemeente. Op zich zou dat ook niet erg zijn, maar de algemene tendens is dat we daar nog niet aan toe zijn. Wel zullen we de contacten blijven onderhouden.

 

Gebouwen

In het samenvoegingsproces hebben we met elkaar afgesproken dat we de kosten zoveel mogelijk moeten drukken en dat wat we aan financiële mogelijkheden hebben, gaan besteden aan het uitdragen van die lutherse traditie en de pastorale zorg. Dat betekent dat we gebouwen gaan afstoten. Daar zijn we al druk mee bezig. Zo hebben we ons verenigingsgebouw “De Wartburg” in Nieuwe Pekela al verkocht en zijn we met belangstellenden in gesprek over het kerkgebouw in Winschoten. De Lutherse gemeente in Stadskanaal heeft inmiddels hun kerkgebouw verkocht en die in Wildervank staat op dit moment te koop. Rest ons nog het kerkgebouw en de begraafplaats in Nieuwe Pekela waar middels een overdracht naar een stichting geprobeerd wordt een oplossing te vinden.

 

Waar gaan we dan kerken?

We zijn inmiddels een kleine gemeente geworden, ook als de gemeenten zijn samengevoegd. In den lande experimenteert men met de zogenaamde huiskamerbijeenkomsten. Dat gaat in veel gevallen goed. Daarnaast zijn er genoeg ruimten waar we gebruik van kunnen maken om kerkdiensten te organiseren. En ook is er de mogelijkheid om aan te kloppen bij protestantse gemeenten en daar een lutherse kerkdienst aan te bieden.

 

Andere veranderingen

Alles staat en valt natuurlijk met de menselijke kracht die er is, of misschien niet meer. Dat zal de komende tijd duidelijk moeten worden.
We hebben inmiddels de pastorale zorg onder kunnen brengen bij ds. Rienstra. U wel bekend als voormalig predikant van de protestantse gemeente in Scheemda.
Voor het hele samenvoegingsproces is de hulp ingeroepen van mevrouw Jenneke Span die inmiddels een aantal processen in gang heeft gezet.

Grote veranderingen toch weer voor de gemeenten. Inspanningen voor te toch al kleine groep die het moet regelen, maar met Gods hulp zal dat vast goed komen.

 

Kerk Nieuwe Pekela

Nog even een kleine toelichting bij onze kerkdiensten. Op dit moment kerken we alleen in de kerk in Winschoten. Door de verkoop van het verenigingsgebouw in Nieuwe Pekela zijn we bezig om de voorzieningen in de kerk op peil te brengen. In de kerk is namelijk geen water en gas. De cv-installatie zal dus aangepast moeten worden en het plan is om achter de kerk een vergaderruimte en een toilet te plaatsen. We hopen dat binnenkort gerealiseerd te hebben zodat we ook weer gebruik kunnen maken van de kerk in Nieuwe Pekela.

Hemmo Poppen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *