Ethiopië op zoek naar veiligheid, deel 9

Overleven bij droogte

Een project van Kerk in Actie waar we als Diaconie namens de gemeente aan deelnemen, en ons als Kerk in Actie drie jaar graag voor willen inzetten.

De Diaconie heeft besloten om aan dit project deel te nemen omdat hier geprobeerd wordt om voor de toekomst preventief beter op de droge periodes te zijn voorbereid en wordt begeleid door Kerk in Actie.

In het Kerkjournaal van Februari hebben we al aangegeven dat we dit jaar graag twee diensten willen voorbereiden.
De eerste zondag voor Ethiopië zal op 1 juli worden gehouden in de Marktpleinkerk met medewerking van ds. van der Woude, mevrouw E. Vrolijk van Kerk in Actie (consulent voor o.a. Groningen) en de Harmonie.  Verder zullen we de dienst kunnen volgen met de liturgie op beeld en geluid wat verzorgd wordt door dhr. H. Rotgers.  Kerk in Actie zal proberen actueel beeldmateriaal te verkrijgen over Ethiopië. Na de dienst zullen we weer van die heerlijke Ethiopische koekjes bij de koffie te serveren. De tweede zondag in het teken van Ethiopië zal op 18 november zijn.
Noteert u deze beide zondagen 1 juli en 18 november alvast in uw agenda.

De onderwerpen die reeds aan de orde zijn geweest in de vorige Kerkjournaals en website zijn basisgegevens, geschiedenis, geografie, bestuurlijke indeling en bevolking van Ethiopië. We zullen dit keer iets weergeven over de Staatsinrichting.

 

Staatsinrichting

Volgens de grondwet van 1994, die de grondwet van 1987 verving, is Ethiopië een democratische en federatieve staat met als staatshoofd een president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meer ceremonieel. De macht van de premier is aanzienlijk. De premier wordt geleverd door de grootste partij in het parlement. De nationale volksvertegenwoordiging bestaat uit twee kamers die samen de Shengo (nationale volksassemblee) vormen. De tweede kamer wordt de Raad van volksvertegenwoordigers genoemd. De 458 leden worden direct gekozen voor een periode van vier jaar. De eerste kamer/senaat is de Federale Raad, bestaande uit 117 leden. Een deel wordt direct gekozen, de andere leden bestaan uit vertegenwoordigers van de autonome provincies.

Ethiopië is een federatie. De autonomie van iedere staat of regio (de grenzen van de staten zijn langs etnische lijnen getrokken) is verregaand. Een staat heeft het recht om uit de federatie te stappen en een onafhankelijk land te vormen.

De belangrijkste partij is de Ethiopian Peopleʼs Revolutionary Democratic Front (Ethiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front; EPRDF, een coalitie van revolutionaire bewegingen die in 1991 dictator Mengistu Haile Mariam wist te verdrijven.
Het EPRDF bestaat uit vier tribale partijen: die van de Oromoʼs (34 procent van de bevolking), Amharen (27 procent), Tigreeërs (6 procent) en kleine groepen.

Kort gelden is premier Haile Mariam Desaglen afgetreden na aanhoudende onrust sinds 2015. De Oromoʼs spelen een sleutelrol bij de in 2015 uitgebroken volksopstand in hun woongebied Oromiya. De kern van de crisis is dat de intolerante centrale regering niet de meerderheid van alle Ethiopiërs vertegenwoordigt. Eerst rebelleerden Oromo-jongeren, gevolgd door ʼs lands tweede groep de Amhara. Leger en politie schoten honderden mensen dood en zetten tienduizenden gevangen. Buitenlandse bedrijven werden door de betogers aangevallen, waaronder die van Nederlandse tuinbouwers. De Oromoʼs richtten aanvankelijk hun woede op de overheid in Addis Abeba, omdat die grote lappen grond van Oromiya had afgenomen voor uitbreiding van de hoofdstad. Na de protesten draaide de regering dit besluit terug, maar toen was de bosbrand al naar andere delen van Ethiopië overgeslagen.

Abiy Ahmed is Haile Mariam Desaglen opgevolgd. Abiy Ahmed is een Oromo, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië.
Een oplossing van de crisis in Ethiopië leek niet meer mogelijk zonder de Oromoʼs, of de Amaren, beduidend meer macht te geven ten koste van de Tigreeërs, die na hun militaire machtsovername in 1991 de controle in handen kregen over het leger en grote belangen hebben in de economie. Tot vice-premier werd Demeke Mekonnen benoemd, een Amhaar.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *