Workshop Labyrinth lopen

Het labyrint, levenspad en de weg naar binnen

Het labyrint – niet te verwarren met een doolhof – is een vorm die al vele duizenden jaren oud is. Veel afbeeldingen van labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud en stammen uit het Neolithisch tijdperk, op eilanden in de Middellandse en Aegeïsche Zee. Later werd het labyrint onder meer via het oude Egypte en de Minoïsche beschaving en vandaar via de Griekse mythologie en de Etruskische cultuur een onlosmakelijk deel van de Europese cultuurgeschiedenis. Maar daar bleef het niet bij! Labyrinten zijn in vele landen in verschillende werelddelen aangetroffen, soms op desolate plekken en vaak duizenden jaren oud. Ze zijn gevonden op tombes, in rotsen, op de grond in stenenpatroon en in grotten. Vanaf de Middeleeuwen worden ze in zeer veel kerken en kathedralen als mozaïek gelegd. In West-Europa liggen er nu nog zo’n 35 in kerken. Het labyrint in de kathedraal van Chartres zal de bekendste zijn.

Het labyrint werd in de kerken gelopen als de verbeelding van het pelgrimspad, de weg naar Santiago de Compostella, maar ook als het gaan van het eigen levenspad naar de kern, naar God toe. Ook werd en wordt het gaan van deze weg ervaren als een zuivering van de alledaagse zorgen, opdat we gemakkelijker ontvankelijk kunnen zijn. Het lopen van een labyrint kan veel met ons doen. De vorm brengt ons via omwegen naar het midden. De omwegen zijn de wegen van het leven zelf. Het midden is het midden in onszelf, onze diepste kern. In het midden kunnen we nieuwe krachten ontvangen, inzicht krijgen, ons opnieuw verbonden voelen. Hiermee gaan we dezelfde weg terug de wereld weer in.

 

Workshop

Op donderdag 10 mei, Hemelvaartsdag, leidt Maroesja Veken in de kerk een workshop labyrint lopen voor de leden van de Gemeente en eventueel voor mensen van buitenaf. Programma:

  • 15.20 uur Inloop en ontvangst in de Marktpleinkerk met koffie en thee
  • 15.30 uur Aanvang en kennismaking
  • 15.40 uur Korte introductie over de geschiedenis en symboliek van het labyrint
  • 16.00 uur stilte en inkeer (begeleid)
  • 16.20 uur in stilte lopen van het labyrint
  • 17.00 uur Vegetarische soep en eventueel delen van de ervaringen
  • 17.45 uur Afsluiting

 

Deelname is kostenloos. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Opgave via ulrike_neumann@hotmail.com.
Voor
meer informatie: www.labyrintwerkplaats.nl.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *