Op een dinsdag kreeg ik een kaartje van post.nl in de brievenbus, ‘u was niet thuis….’. Ik maakte een sprongetje want ik wist meteen dat het om het avondmaalslinnen ging.
Als Diaconie zijn we al enkele maanden in contact met Sanny de Zoete uit Delft. Ze is een specialist op het gebied van damast. U kunt haar vinden op het internet onder Sanny de Zoete Antiek & Design Linnen Damast (sannydezoete.nl).
Tijdens ons laatste telefoontje legde Sanny me uit waarom we langer op het avondmaalslinnen moesten wachten. Ik was hierover nogal verrast, ik was namelijk in de veronderstelling dat het damast in Delft werd geweven. Maar dat bleek niet het geval te zijn.
Van Ierland…
Het begint in Ierland namelijk, in Noord-Ierland, 60 kilometer ten zuiden van Belfast. Het wordt gemaakt van 100% linnen op een computergestuurd weefgetouw dat drie meter breed kan weven. In het tafellaken zitten 36 draden per cm in de lengte en 42 draden per cm in de breedte. Het ontwerp van de druivenranken met de korenaren is eerst in Nederland met de hand getekend, daarna is het patroon ingescand en is het per mail naar de weverij gestuurd. Daar heeft de designer het met een computerprogramma bewerkt en een zogenaamde weefkaart gemaakt, die instructies bevat zodat het weefgetouw later het patroon heel mooi gaat weven. Ook al is het met een computerprogramma gedaan, het oog en de vakkennis van de designer zijn onontbeerlijk.
…via Portugal…
Om het tafellaken te weven is er een nieuwe weefkaart gemaakt, die het tafellaken op de juiste maat weeft. Als de weverij 450 meter geweven heeft, gaat het op een grote rol met een vrachtwagen naar Portugal. Daar gaat het door een grote machine die het wast en er de glans op brengt door het tussen rollen plat te walsen. Hoe meer druk er op het linnen staat, hoe mooier de glans wordt. Dat proces heet finishen, daarom spreken wij van de finishing touch. Het duurt bij elkaar zes weken.
…terug naar Ierland en naar Nederland!
Terug in Ierland knipt een vrouw, die er al 36 jaar werkt, het tafellaken helemaal met de hand uit. Ze is zo ervaren dat ze het helemaal langs één draadje keurig recht kan knippen. Zij brengt het naar de naaister die het aan vier kanten zoomt en strijkt. Daarna wordt het naar Delft gestuurd en daarvan uit naar Winschoten.
Namens de Diaconie,
Jantien van Dijk