Verslag: eerste Evensong in de Marktpleinkerk

Aan mij is gevraagd om iets te schrijven over de Evensong, die gehouden werd in de Marktpleinkerk op zondagavond 4 februari jl.

De Evensong werd geleid door ds. Bert van der Woude, met medewerking van het kamerkoor “Bel Canto” o.l.v. Bouko Tiggelaar.

 

Wat is een Choral Evensong?

Het onderstaande heb ik gevonden in het programma van de “Scola Davidica” in Utrecht, waar je elke vierde zondag van de maand de Evensong mee kunt vieren in de Janskerk in Utrecht.

“Het zingen van de Evensong behoort tot de vaste taken van ieder Engels koor, dat verbonden is aan kerk, kathedraal of college. Waar mogelijk vindt de Evensong dagelijks plaats aan het einde van de middag. Volgens een vast rooster worden er psalmen meerstemmig gereciteerd.

Vervolgens klinken tussen de eerste Bijbellezingen het Magnificat (de lofzang van Maria uit Lucas 1), het Nunc Dimittis (de lofzang van Simeon uit Lucas 2) en een Anthem. Samen met de aanwezigen zingt het koor de gezangen.

Ook de meeste liturgische teksten, zoals de opening en de gebeden worden door het koor gezongen. De muziek is in de Evensong de religieuze en artistieke voertaal. Zo is de Evensong kerkconcert en kerkdienst tegelijk op de grens van kerk en kunst. Een plaats om tot rust te komen, om je hart op te halen, te mediteren en te genieten van geïnspireerde schoonheid.”

En dat deden we tijdens deze eerste Evensong! Schitterend gezongen door het koor, m.m.v. de organist Mattijs de Vreugd, de precentor Adriaan Kegel en de sopraan Janina Raguse.

Dat er nog veel Evensongs mogen volgen!

Nienke Klop-Horst

 

Foto: Pieter de Waard

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *