10 maart: De Jeruzalemramen van Chagall

Een lezing met lichtbeelden en een gezamenlijke lunch.

Bij de gebrandschilderde ramen van de Marktpleinkerk is blauw een belangrijke kleur. Blauw staat voor betrouwbaarheid. Blauw is de kleur van de hemel en nodigt uit tot beschouwing. Voor Marc Chagall (1887-1985) was blauw de kleur de van de ziel, de bron waaruit zijn creativiteit ontsproot. Deze Franse kunstschilder van Joods-Wit-Russische afkomst heeft in verschillende steden glas-in-lood ramen nagelaten (o.a. in Mainz, Metz en Reims).

Beroemd zijn de ramen die hij maakte voor het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem. De sprankelende kleuren en sprekende symboliek maken deze ramen een nadere beschouwing meer dan waard. U kijkt naar afbeeldingen van de twaalf ramen, die ieder één van de zonen van aartsvaders Jacob uitbeelden. Zonen, naar wie de latere ‘stammen’ van Israël zijn genoemd. Ook hoort u meer over het leven en werk van de bijzondere kunstenaar.

Tussen de beelden en verhalen door is er een gezamenlijke lunch.

Datum en tijd:10 maart, 11.00-14.00 uur
Locatie:Marktpleinkerk
Kosten:€ 10,- pp
Info & aanmelding:Ellen Smid en ds. Bert L. van der Woude

ds. Bert van der Woude

Sinds april 2000 werk ik als predikant binnen wat nu de Protestantse Gemeente Winschoten (PGW) heet. De eerste zeven jaar nog in combinatie met de gereformeerde kerk van Westerlee en nu ruim tien jaar volledig in Winschoten.