Pannenkoekendag 2018 in de Marktpleinkerk

We hebben vergaderd, en er is een draaiboek gemaakt. De taken zijn verdeeld. Er zijn allerlei mensen benaderd om de nodige voorbereidingen te doen. Onze sponsoren gaven aan dat we van hen weer alle medewerking kregen. En dan is het ineens maandagmorgen 12 februari: de pannenkoekenkoorts slaat toe.

,,Het gaat beginnen‘’. De Friezen hebben hier een passende tekst voor. Daar waag ik me maar niet aan. In de Marktpleinkerk gaan we samen met een geweldige groep aanpakkers aan de slag. Er komt een auto vol borden, bestek en tafels. De kerk wordt volledig verbouwd. Aan het eind van de ochtend is de kerk veranderd in een fraai en gezellig pannenkoekenrestaurant.

De volgende ochtend maken we het karwei helemaal af. De toetjes, drankjes, gasstellen, jammetjes, stroop en nog veel meer ingrediënten en pannenkoekenspullen zijn gearriveerd. Onze boodschappenjongens en -meisjes hebben goed werk geleverd. In de middag gaan de thuisbakkers aan de slag. Zelfs op verzoek worden er enkele pannenkoeken in zonnebloemolie gebakken. Zeg nou zelf, dan heb je toch topbakkers aan het werk. Inmiddels ben ik van pannenkoek-opeter, opgeklommen naar chef van de beslagkeuken. Met een geweldige assistent. Volgend jaar krijgen we ook een muts, net als de kerkbakkers.

Zo rond de klok van vier komen de medewerkers binnen en gaan aan de slag. Topbakkers, thuisbakkers, uitdelers en kassamedewerkers. Zelfs een enkele predikant en twee hoffotografen. Met veel plezier en enthousiasme gaan we met elkaar aan de slag. Onze gasten beginnen binnen te stromen. Na de opening van Bert gaat iedereen smullen van de pannenkoeken en toebehoren.
De kerkelijke koekenbakkers bakken er lustig op los, alles is bij hen te bestellen. Naturel, of met spek, zelfs met appel is er een pannenkoek te krijgen. Jong en oud genieten van de lekkere pannenkoeken. Aan het eind van de avond wordt met vereende krachten opgeruimd, gepoetst en voor een deel omgebouwd. En onder het genot van koffie en thee even nagepraat.

Woensdagmorgen gaan we weer met een groep mensen aan de slag om er weer een kerk van te maken. De borden, het bestek en de tafels worden ook weer opgehaald. Het feest is voorbij, de koorts is over.
Hulde aan de vele vrijwilligers die hier dagen met veel plezier mee bezig zijn geweest. Ook hulde aan onze sponsoren.

Beste lezer, was u er dit jaar niet bij? Kom dan volgend jaar. U zult u warmen en genieten van de lekkere pannenkoeken maar ook genieten van de saamhorigheid van een grote groep vrijwilligers, die dit feest met veel plezier tot stand heeft gebracht. Er kwamen ongeveer 280 gasten en er is 1000 euro naar de Voedselbank gebracht.

Carolien Zwik

Met dank aan Nynke Kiewiet en Gerard Kok voor de foto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *