150 jaar Witte-orgel in de Marktpleinkerk

In onze Marktpleinkerk van Winschoten staat een orgel van C.G.F. Witte uit 1868. Op 2 augustus 1868 was de oplevering van het orgel. Dat betekent dat het op 2 augustus 2018 honderdvijftig jaar geleden is dat het orgel is geplaatst in onze kerk.

Een orgel van deze bouwer is uniek omdat in de noordelijke provincies geen andere orgels van deze bouwer te vinden zijn. In het midden en westen van het land zijn meer orgels van Witte.

 

Commissie

Op 11 december is er een eerste bijeenkomst geweest van een nieuw opgerichte commissie die hierbij passende activiteiten gaat organiseren. Deze commissie bestaat uit Wim de Vries, Wim Wisman, Robert Jalink, Bert van der Woude, Koos Akkerman en Bouko Tiggelaar. Wim Wisman is nog steeds penningmeester van de Stichting Marktpleinkerk Winschoten. Bouko Tiggelaar is inmiddels toegetreden tot deze commissie als voorzitter/secretaris.

 

Concerten

Op 11 december zijn de wensen en mogelijkheden besproken voor een concertserie. Uitgangspunt hierbij was dat zoveel mogelijk mogelijkheden van het orgel tot haar recht komen. Naast begeleiding van de gemeentezang is het orgel ook geschikt voor literatuur, begeleiding van koren, solisten en andere instrumentalisten. Het is gelukt om (jonge/talentvolle) Groninger organisten en solisten te vinden die aan de concertserie hun bijdrage willen leveren.

Het concertprogramma voor 2018 ziet er als volgt uit:

 

Passie-concert met de Crucifixion van John Stainer

25 maart, 17.00 uur
Medewerkenden:
Kamerkoor Bel Canto o.l.v. Bouko Tiggelaar;
Christof Laceuille, tenor;
Roele Kok, bas en
Mattijs de Vreugd, organist

 

Herdenkingsconcert, “Van Chazan tot Witte”

3 mei, 20.00 uur
Medewerkenden:
Eppe Bodde, tenor;
Bouko Tiggelaar, organist en
Joost Valeton, presentatie/documentatie

 

Improvisatieconcert

28 juni, 20.00 uur
Sietze de Vries, organist (Martinikerk te Groningen)
Op donderdagmiddag is er een project op basisscholen in Winschoten door Sietze de Vries. Kijk voor meer informatie op zijn site.

 

Jubileumconcert, 150 jaar Witte-orgel

2 augustus, 20.00 uur 
Hayo Boerema, organist (St Laurenskerk in Rotterdam).
Symfonie nr. V van Charles Marie Widor en improvisaties.

 

CD

Naast de concerten zal er dit jaar een CD van het orgel worden gepresenteerd op 2 augustus. Bouko Tiggelaar speelt werken, van diverse componisten, die zijn geschreven rond 1868. Het betreft hier een uitgave van Stichting Groninger Orgelland. De opnames worden gemaakt door Chiel Timmer uit Winschoten.

 

Bouko Tiggelaar

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *