150 jaar Witte-orgel in de Marktpleinkerk

In onze Marktpleinkerk van Winschoten staat een orgel van C.G.F. Witte uit 1868. Op 2 augustus 1868 was de oplevering van het orgel. Dat betekent dat het op 2 augustus 2018 honderdvijftig jaar geleden is dat het orgel is geplaatst in onze kerk.

Een orgel van deze bouwer is uniek omdat in de noordelijke provincies geen andere orgels van deze bouwer te vinden zijn. In het midden en westen van het land zijn meer orgels van Witte.

Commissie

Op 11 december is er een eerste bijeenkomst geweest van een nieuw opgerichte commissie die hierbij passende activiteiten gaat organiseren. Deze commissie bestaat uit Wim de Vries, Wim Wisman, Robert Jalink, Bert van der Woude, Koos Akkerman en Bouko Tiggelaar. Wim Wisman is nog steeds penningmeester van de Stichting Marktpleinkerk Winschoten. Bouko Tiggelaar is inmiddels toegetreden tot deze commissie als voorzitter/secretaris.

Concerten

Op 11 december zijn de wensen en mogelijkheden besproken voor een concertserie. Uitgangspunt hierbij was dat zoveel mogelijk mogelijkheden van het orgel tot haar recht komen. Naast begeleiding van de gemeentezang is het orgel ook geschikt voor literatuur, begeleiding van koren, solisten en andere instrumentalisten. Het is gelukt om (jonge/talentvolle) Groninger organisten en solisten te vinden die aan de concertserie hun bijdrage willen leveren.

Het concertprogramma voor 2018 ziet er als volgt uit:

• Passie-concert met de Crucifixion van John Stainer
    25 maart, 17.00 uur
  • Herdenkingsconcert, “Van Chazan tot Witte”
    3 mei, 20.00 uur
  • Improvisatieconcert
    28 juni, 20.00 uur
  • Jubileumconcert, 150 jaar Witte-orgel
    2 augustus, 20.00 uur

CD

Naast de concerten zal er dit jaar een CD van het orgel worden gepresenteerd op 2 augustus. Bouko Tiggelaar speelt werken, van diverse componisten, die zijn geschreven rond 1868. Het betreft hier een uitgave van Stichting Groninger Orgelland. De opnames worden gemaakt door Chiel Timmer uit Winschoten.

Bouko Tiggelaar