Concert Giardino Musicale

Op zondag 25 februari 2018 om 15.00 uur geeft Giardino Musicale een concert in de Protestantse Kerk te Oostwold. Het programma dat zij zullen brengen heet ‘O Nederland’.

 

Giardino Musicale

Het international barokensemble Giardino Musicale bestaat uit:

  • Eva Harmuthová – blokfluiten, barokhobo
  • Elske Tinbergen – barokcello, basviool
  • Jérôme Brodin – klavecimbel

 

‘O Nederland’

Met het programma ‘O Nederland’ wil Giardino Musicale een beeld schetsen van de muziek in de Lage Landen, haar bloei en glorie beginnend in de Gouden Eeuw.

Componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck wordt gezien als de belangrijkste componist uit de Noordelijke Nederlanden op de grens van Renaissance en Barok. Van hem zijn o.a. meer dan 70 werken voor toetsinstrumenten overgeleverd. Afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden is de Antwerpse componist Nicolaus a Kempis, o.a. bekend om zijn 4 bundels met simfoniae voor huiselijk gebruik.

In herbergen waren vaak instrumenten beschikbaar voor iedereen die er op kon spelen. Er werden regelmatig korte liedjes gespeeld uit bundels zoals Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen (met aansprekende en beeldende titels als: ‘De boer die was syn koetie kwyt’ en ‘Ik gink eens Vreyen tot Amsterdam’.

Edelman en diplomaat Unico van Wassenaer had een stiekeme passie: hij componeerde!

Naast musici en componisten van eigen bodem had Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder ook een grote aantrekkingskracht op buitenlanders. De uitgeverij van Estienne Roger in Amsterdam publiceerde zo, naast muziek uit Nederland, ook heel veel muziek van buitenlandse componisten, waaronder hobosonates van Schickhardt (opgedragen aan Jan Willem Friso, Prins van Oranje en Nassau). Cellist en componist Alexis Magito (Rotterdam 1711) stamt uit een Duinkerkse acrobaten familie, die in de 18e eeuw in Nederland uitgebreid furore maakte. Als kers op de taart maakt Giardino Musicale een uitstapje naar de Nederlandse hedendaagse muziek, en laat zij horen hoe deze op historische instrumenten klinkt.

 

Programma o.a.

  • Sinfonia van Nicolaus a Kempis (Antwerpen, 1647)
  • Selectie uit Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes en Contredansen (Amsterdam, 1700)
  • Klavecimbel solo van Jan Pieterszoon Sweelinck
  • Blokfluitsonate van Unico Wilhelm van Wassenaer
  • Cellosonate van Alexis Magito (c. 1758)
  • Hobosonate van Johann Christian Schickhardt Adagio, non Adagio (blokfluit, cello en klavecimbel) van Willem Wander van Nieuwkerk (1987)

 

Informatie en reservering: Jan Drewel
Datum: 25 februari 2018
Tijd en locatie: 15.00 uur in de Protestantse Kerk Oostwold (Goldhoorn 8)
Entreekosten: € 12,50, tot 18 jaar € 7,50 (in de  voorverkoop € 10,00 resp € 5,)
Zie ook: www.pg-nieuwolda-oostwold.nl

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *