Lutherreizen 2018

Reformatie gaat verder en daarom organiseert reisorganisatie DrieTour ook in 2018 weer twee zesdaagse reizen naar Duitsland in de voetsporen van Maarten Luther. Ds. Bert L. van der Woude neemt u u graag mee op pad om nader kennis te maken met de grote reformator.

De eerste reis is van 16 t/m 21 april 2018 en de tweede is van 12 t/m 17 november 2018. De reizen zijn te boeken bij DrieTour. Op hun website vindt u alle informatie over de reis, maar hieronder alvast een impressie van wat u te wachten staat:

 

Dichter bij Luther

De vele standbeelden die voor Maarten Luther zijn opgericht maken indruk op u. Al is het maar omdat hij steeds boven u uittorent. Maar is dat de echte Luther? De naam Luther roept bij de meeste van ons wel associaties op. Sommigen kennen een jaartal, 1517. En was er niet iets met 95 stellingen? Veel verder reikt de kennis vaak echter niet. Maar wie was Luther nou echt? En wat heeft hij allemaal teweeg gebracht? Op deze reis neemt Ds. Bert van der Woude u mee om kennis te maken met de man die 500 jaar geleden de wereld voorgoed veranderde.

 

Een bron van inspiratie

Erfurt, waar Luther zijn eerste liefdesgedichten schreef, is nog steeds een gezellige studentenstad. Wandelend over de Krämerbrücke kunt u zich voorstellen hoe Luther in een duel gewond raakte. De weken die hij daardoor aan bed gekluisterd was, gebruikte hij om luit te leren spelen. Zo ontdekte Luther de muziek en de emotionele kracht ervan. Als u zo dichter bij Luther komt, ontdekt u dat zijn muziek en verhalen eeuwen later nog altijd een bron van inspiratie zijn.

 

Een weloverwogen levensgenieter

U ziet de plek waar Luther vele uren achter zijn schrijftafel zat om de Bijbel te vertalen. Maar ook het landschap waardoor hij meestal te voet van plaats naar plaats trok. Luther genoot van een goed onderkomen en een overvloedige maaltijd. Hij dronk graag bier uit Torgau of Rijnwijn, maar ook de wijn uit zijn eigen geboortestreek. Een wijnproeverij laat u ontdekken dat Luther het leven liefhad, maar het nooit zag als iets dat vanzelf spreekt. Het goede leven is onbetaalbaar. Dat is in wezen ook de kern van zijn 95 stellingen.

 

Uw reisleider: Ds. Bert van der Woude

“Als predikant van de Protestantse Gemeente Winschoten zet ik mij in voor vrijheid die leidt tot menselijkheid. Precies dat spreekt mij aan in Luther. Als middeleeuwer is hij mij vreemd, maar in zijn menselijkheid dichtbij. Luther was een streng vastende monnik en werd een levensgenieter, maar hij wist dat hij nergens recht op had. Goed leven is puur mazzel! (geluk dat je geschonken wordt). Daarom reis ik als reisleider bij DrieTour graag in zijn spoor en deel zijn inzichten met wie er ook maar meegaat. Daar horen mooie maaltijden bij en af en toe een goed glas wijn. Als vinoloog van de wijnacademie weet ik ook dat laatste op waarde te schatten en vertel u tijdens een proeverij meer over Luther en wijn.”

Meer informatie over deze reizen vindt u op de website van DrieTour.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *