De adventsbloemstukken

In de adventstijd staat er elke zondag een bijzonder bloemstuk op de viertafel. De bloemen die worden gebruikt hebben allemaal een symbolische betekenis die verwijst naar de lezing van die zondag.

 

Eerste advent

Zowel het luthers leesrooster als het gemeenschappelijk leesrooster geven voor de adventstijd en Kerst lezingen uit Jesaja. Er worden wel verschillende passages gebruikt.

De verbindende factor is de profetenmantel. Een mantel geeft bescherming. Hij kan je omarmen net als God ons wil omarmen. Deze eerste zondag van advent spreekt Jesaja over een nieuwe tijd vol verwachting, Gods trouw en geeft hoop. De trouw zien we terug in de hedera, de verwachting komt terug in de kleur paars en de knoppen van de takjes. De kleur van de cyclaam is ook donker paars. De cyclaam is ook verbonden met Maria, de verwijzing naar het evangelie.

We steken het eerste kaarsje aan. Het donker wordt een beetje lichter.

 

Tweede advent

De verbindende factor is de profetenmantel. Een mantel geeft bescherming. Hij kan je omarmen net als God ons wil omarmen. De krans om de bloemen is nu voor de helft gevuld met groen. Deze tweede zondag van advent spreekt Jesaja over een toekomstvisioen. De zwaarden worden omgesmeed tot ploegscharen. De schutbloemen van de paarse Anturium hebben de vorm van een ploegschaar. De bloeiwijze van het pampasgras lijkt op speren, maar de pluimen zijn zacht. De wapenhuls is onschadelijk gemaakt en er bloeit een witte roos uit als teken van vrede. De krans om de bloemen is nu voor de helft gevuld met groen, aanduiding van de tijd naar Kerst.

We steken het tweede kaarsje aan. Het donker wordt nog wat lichter.

 

Derde advent

Deze derde zondag van advent spreekt Jesaja over een bloeiende woestijn. Met wat voor bloemen maakt niet uit. We hebben gekozen voor de kerstster. De kleur is roze. Het wordt steeds lichter. De krans staat naast een glazen bak met water tussen stenen en zand ten teken van levengevend water. De krans om de bloemen is nu voor de 3/4 gevuld met groen, aanduiding van de tijd naar Kerst. Ook hier worden al kleine roze bloemetjes zichtbaar.

We steken het derde kaarsje aan. Het donker moet wijken voor het licht.

 

Vierde advent

Deze vierde zondag van advent spreekt Jesaja van een stad, waar geen vijand meer het voedsel of de drank steelt van wat God gaf, zichtbaar in de druiven en het graan. De krans is rondom met groen en bessen versierd. Het dorre, droge van de moeilijke tijd is groen geworden in de tijd van de verwachting. In het midden de witte Kerstroos, want vandaag vieren we ook kerstavond. En een witte lelie, verwijzend naar Maria uit de evangelielezing.

We steken het vierde kaarsje aan. Nog even en het donker zal wijken.

 

Kerstmorgen

Op deze kerstmorgen zien we de profetenmantel open en vol van Gods licht. God troost zijn volk, als een kind is hij komen wonen onder de mensen. Zijn licht straalt om ons heen. De witte amaryllissen staan met hun stervorm hoog boven alles uit en stralen naar alle kanten. De krans is volledig gevuld en groen. Het dorre, troosteloze is voorbij. Nieuw leven betekent een nieuw begin voor ieder die het maar horen wil. Er is weer hoop en licht voor iedereen. Gods vrede en goedheid verwarmt ons bestaan.

We steken de grote kaars aan. Gods licht straalt overal!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *