Verslag dagtocht Xanten

De weersvoorspelling beloofde niet veel goeds voor zaterdag 18 november. Niettemin ging een groep van 46 mensen opgewekt op pad naar Xanten, doel van een dagtocht georganiseerd in het kader van Bezinning & Cultuur.

Deelnemers uit Bellingwolde, Blijham, Heiligerlee, Onstwedde, Muntendam, Scheemda en Winschoten troffen elkaar in de rijdende huiskamer (de nieuwste Touringcar van Deiman) bestuurd door onze chauffeur Albert, die al jaren diverse van onze gezelschappen veilig over s’ Heren wegen loodst. Onderweg en in Xanten zelf kwam er zowaar een bleek zonnetje tevoorschijn en dat was mooi meegenomen op de tocht door dit Middeleeuwse stadje en het Archeologisch park.

In dit park is nog veel te zien uit de tijd dat Xanten nog Ulpia Colonia Trajanus heette en naast Keulen en Trier tot de belangrijkste steden van het Romeinse rijk ten noorden van de Alpen behoorde. De Dom van Xanten is gewijd aan Sint Victor (een martelaar uit het Thebaanse legioen) die zijn bekering tot het Christendom moest betalen met zijn leven. Deze Dom, die zwaar door bombardementen getroffen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, is weer helemaal opgebouwd en gelukkig waren de kunstschatten, zoals tapijten, altaarstukken en glas-in-lood ramen destijds veilig opgeborgen, zodat wij deze nu weer in al hun schoonheid konden bewonderen.

Bijzonder was de crypte, waarin verschillende strijders tegen het Nazisme zijn bijgezet. Hun geloof en moed weet ook vandaag bezoekers te inspireren. Ook de moeite van het bekijken waard was het moderne altaar, dat gemaakt is door Gernot Rumpf. Een uiltje (wijsheid) een egeltje (behoedzaamheid) en een slak (onthaasting) wijzen gelovigen op wat nastrevenswaardig is.

In de taveerne van het archeologisch park konden we genieten van verschillende lunchgerechten naar recepten van Apicius (geen onbekende voor sommige deelnemers aan bijbels koken). Een rondleiding langs het amfitheater, thermen, haventempel en werkplaatsen met tenslotte een bezoek aan het museum zorgden voor genoeg indrukken om mee naar huis te nemen en voor gespreksstof tijdens de terugreis. Met soep, broodjes koffie en thee in de bus waren we al weer snel terug bij Ons Gebouw en Garage Deiman.

We houden dit onderdeel van Bezinning & Cultuur er graag in en kijken al uit naar een bestemming voor volgend jaar!

 

Foto’s: Nienke en Sicco Klop

ds. Bert L. van der Woude

Sinds april 2000 werk ik als predikant binnen wat nu de Protestantse Gemeente Winschoten (PGW) heet. De eerste zeven jaar nog in combinatie met de gereformeerde kerk van Westerlee en nu ruim tien jaar volledig in Winschoten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *