Terugblik Ethiopië-dienst

Een terugblik op de dienst van 5 november 2017 die in het teken stond van Ethiopië.

Tijdens de dienst hebben we foto’s en een film gezien die ons een indruk gaven over de nood in Ethiopië. Dit werd ondersteund door het echtpaar Ben en Heleen Veldboom die hiervoor uit Wezep kwamen.  Zij zijn in Ethiopië geweest en hebben hun ervaringen met ons gedeeld. De muzikale omlijsting werd verzorgd door het koor Semaja, dat voor ons een paar prachtige liederen ten gehore bracht. Na afloop van de dienst, om nog even in de sfeer te blijven, kon men in Irene Afrikaanse hapjes proeven.  Ook kon men tijdens de koffie vragen stellen aan Ben en Heleen Veldboom. De diaconie kijkt terug op een zinvolle ochtend en wil nogmaals iedereen bedankten voor zijn/haar medewerking en komst.

 

Foto’s: Nynke Kiewiet

 

Er werd na afloop gevraagd naar het recept van de hapjes. Hieronder zijn ze geplaatst. Veel plezier met het bereiden en geniet van deze lekkernij!

 

Afrikaanse kokos-koekjes

Benodigdheden:

 • 250 gram dadels
 • 250 gram roomboter
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 1 ei
 • 1 rol volkoren biscuitjes (300 gr. gram)
 • Gemalen kokos

Werkwijze:

 • Smelt de boter in de pan, voeg kristalsuiker en kristal suiker toe.
 • Snij de dadels in stukjes, klop het ei los. Voeg het ei aan de dadels toe.
 • Voeg het dadel/ei-mengsel toe aan het botermengsel en laat het zachtjes koken tot het begint in te dikken.
  Haal dan de pan van het vuur .
 • Breek de biscuitjes in grove stukken en voeg het toe aan het mengsel.
 • Doe het complete mengsel in een rechte ovenschaal. Stevig aandrukken
 • Plaats het geheel een paar uur in de koelkast.
 • Daarna in vierkante stukjes snijden en door de gemalen kokos halen.

 

Koffie panna cotta met karamelsaus

Voor 6 -8

Benodigdheden:                                             

 • 6 blaadjes gelatine
 • 400 ml volle melk
 • 525 ml slagroom
 • 250 kristal suiker
 • 2-3 el oploskoffie
 • Merg van 1 vanille stokje
 • Stukje pure chocolade

Extra nodig

 • Grote pudding vorm of kleine limonadeglazen

Week de gelatinebladen in koud water. Schenk de melk en 400 ml slagroom in een steelpan en roer 50 gr. suiker,  de oploskoffie en het merg van het vanillestokje erdoor. Verwarm het mengsel al roerende met een garde en breng het tegen de kook aan.  Neem de pan van het vuur.  Knijp de bladen galetine uit en roer ze door het warme mengsel tot ze zijn opgelost. Giet de panna cotta in de vorm of glazen en laat deze minsten 4-5 uur in de koelkast opstijven.

Maak voor het serveren de karamelsaus. Strooi de rest van de suiker in een koekenpan met een dikke bodem. Laat de suiker langzaam smelten boven laag vuur en roer vooral niet in de pan. Neem de pan van het vuur zodra de suiker volledig vloeibaar en lichtbruin van kleur is. Laat de suiker niet te donker kleuren. Verwarm  ondertussen in een steelpan de rest van de slagroom. Schenk de warme slagroom beetje voor beetje en al roerende met een garde door de karamel. Als de karamel wat hard geworden is zet u de pan terug op het vuur en verwarmt u de saus langzaam al roerende tot de harde karamel weer is opgelost. Haal de koffie panna cotta uit de koelkast. Schenk de karamelsaus erover en maak de koffie af met wat geschaafde krullen chocolade

Tip: Ook leuk om eens andersom te doen door gewone panna cotta met koffie-karamelsaus te maken. Dat doet u door de oploskoffie niet door de room voor de panna cotta te mengen, maar door die van de saus.

 

Koffie bonen

Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffie plant: de koffiebonen. De koffi plant werd waarschijnlijk in Ethiopië ontdekt. Over de geschiedenis doet een leuke mythe de ronde. Een herder in de regio Kaffa merkte dat zijn geiten hyperactief werden na het eten van de bessen van een plant. Hij besloot de bessen te plukken en te koken en zo werd koffie ontdekt. Ethiopië wordt wel de bakermat van de koffie beschouwd en het land is een van de grootste producenten van koffiebonen. De koffieplant is onder te verdelen in twee soorten: de arabia en de robusta. De bodemsoort en het klimaat bepalen welk soort er geteeld kan worden.

 

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *