Ethiopië, op zoek naar veiligheid 4

Een project van Kerk in Actie waar we als Diaconie namens de gemeente aan deelnemen, en ons als Kerk in actie de komende drie jaar graag voor willen inzetten.

Dit jaar 2017, zouden wij, de Diaconie, twee diensten voorbereiden in samenwerking met Kerk in Actie en ds. van der Woude. De eerste dienst is op zondagmorgen 11 juni geweest,  waarin ds. Van der Woude met een medewerker van Kerk in Actie, dhr. Verbaan, een dienst heeft voorbereid. Dhr. Verbaan is bij Kerk in Actie verantwoordelijk voor de Noodhulp.

 

Dienst 5 november

Aan de volgende dienst die voorbereid wordt in het teken van Ethiopië, zal het koor Semaja uit Winschoten en dhr. en mevr. Veldboom uit Wezep meewerken. Het koor Semaja zal vier liedjes zingen, twee tijdens de dienst en twee na de dienst.
Dhr. en Mevr. Veldboom zijn zelf in Ethiopië geweest en zouden ons tijdens en na de dienst meer kunnen vertellen over de situatie aldaar.

Deze dienst zal plaatsvinden op zondagmorgen 5 november 2017 om 09.30 uur in de Vennekerk. Noteert u deze zondag alstublieft in uw agenda.
Graag nodigen wij u ook uit om gelijk na de dienst nog even te luisteren naar het koor Semaja in de kerk en het verhaal van de fam. Veldboom in Irene. Bij de koffie / thee zullen er koekjes met een speciaal recept uit Ethiopië worden uitgedeeld.

 

Geschiedenis van Ethiopië

In op zoek naar veiligheid 3 hebben we iets verteld over de basisgegevens van Ethiopië.
Deze keer zullen we iets vertellen over de geschiedenis van Ethiopië.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam Abessinië, hoewel Ethiopië reeds voor die tijd de officiële naam van het land is.
Ethiopië of Abessinië was voor een korte periode door Italië bezet. Rond de middeleeuwen was er wel een Portugese invloed door de handelsreizen

Italië viel in 1935 Ethiopië aan en wist het Ethiopische leger in 1936 te verslaan.
In 1941 werd Ethiopië door de Britten op de Italianen veroverd en werd het weer onafhankelijk.

De laatste keizer van Ethiopië was (de facto) Haile Selassie, die voor de Italiaanse bezetting en daarna tot 1974 aan de macht was. Na zijn afzetting werd het land geregeerd door de marxistische dictator Mengistu Haile Mariam. Na een burgeroorlog nam de Tigrische Meles Zenawi de macht over. Onder de regeringen Zenawi heeft Ethiopië onafhankelijkheid verleend aan het voorheen bezette en eenzijdig geannexeerde Eritrea, en is Ethiopië omgevormd tot een federatie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *