Verslag Kerkendag

Het is zaterdag 1 juli 2017 als honderden mensen van de protestantse gemeenten in de classis Oost-Groningen in Bourtange de Kerkendag 2017 vieren.

De bezoekers worden onthaald op een veelzijdig programma. Jong en oud, behoudend en vooruitstrevend, kerkbezoeker of niet: de vieringen, workshops, informatiestands, muzikale optredens en vooral de ontmoetingen bieden elke bezoeker een bijzondere dag.

 

Voor de verandering

De locatie is aantrekkelijk, zoals het Pastoorbastion waar een boerenwagen staat die zal dienen als preekgestoelte bij de vieringen. De Hagenpreek daar met de honderd bankjes van het Openluchttheater in Sellingen, het muziekorkest van Jeduthun en de ongeveer driehonderd ‘kerkgangers’ maken het begin van de dag bijzonder. Dat komt ook door de binnenkomst van voorganger ds. Jan Eerbeek, gekleed in historische kledij en omgeven door piekeniers van het exercitiepeloton. De voorganger brengt het thema ‘Voor de verandering’ dichtbij door te vertellen over het werk onder gevangenen en door af te rekenen met het somberen over de toekomst van de kerk. ‘Een hoopvolle kerk in een veranderende samenleving’ is het thema van zijn preek.

 

Workshops en muziek

Na de viering gaan de bezoekers naar workshops en de informatiestands. Ook daar is er voor elk wat wils, van zending in Nederland tot diaconaat en het kerkblad maken tot zingen uit het liedboek en wijn uit de Bijbel.

Tussen de middag is er in de hervormde kerk een lunchconcert. Het concert wordt geopend door de Commissaris van de Koning, de heer Rene Paas. Het concert bestaat uit optredens van Henk de Muinck op zijn kistorgel samen met Marianne Gorter-Streefkerk op haar sopraan- en altblokfluit. Ook het koor Nadjezda uit Nieuwe Pekela treedt op.

 

Geloof blijft altijd

Dan om kwart over drie, is er de slotviering met theater ‘De Wallen op’. De jeugdwerkers slagen erin om met zo’n twintig spelers, voornamelijk jongeren, op de wallen van de vesting een drietal tableaus te vertonen. Deze spelen zich af in 1600, 1900 en in de toekomst. Dominee Jos Hoogstede weet op boeiende wijze te vertellen wat de spelers uitbeelden en dat, hoe verschillend ook, de kerk blijft bestaan! De jeugd die de toekomst speelt, komt samen, vrolijk, ontspannen met aandacht voor elkaar en collecterend met pinpas en elektronisch oplaadpunt. Ook het halleluja blijft, alleen op andere muziek en bidden doen ze hand in hand in een kring met een gezamenlijk gedanst ‘Amen’.

Het indrukwekkende en drukbezochte slot illustreert dat het geloof altijd blijft en dat het kerkzijn verandert. Destijds, nu en in de toekomst, met ruimte en liefde voor elkaar onder Gods onmisbare zegen.

Wie vanwege de voorspelde regen thuis is gebleven, heeft hoogstwaarschijnlijk spijt. Tijdens beide vieringen was het droog en toen het regende waren er binnen de workshops en het lunchconcert.

Tot slot: op de website van de Kerkendag vindt u een foto-impressie en de digitale presentaties van een groot aantal protestantse kerken in de classis. Kijk op:  www.classis-oostgroningen.nl/kerkendag.html

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *