Verslag van een bezoek aan Togo

Togo Benin

Vorig jaar heb ik u al eens verteld over ons project in Togo. Als Stichting Tomoka Support steunen we in Zuidwest Togo een heel klein dorpje. Begin januari zijn we voor het eerst op bezoek geweest in Avégamé, want natuurlijk waren we nieuwsgierig wat er met het geld van onze donateurs is gedaan in de afgelopen 5 jaar.

Het was een heel bijzondere ontmoeting. Voorafgaand aan het bezoek aan het dorp hadden we al kennis gemaakt met de Togolese projectleiders. We zijn door hen heel hartelijk thuis, in de hoofdstad Lomé, ontvangen. Daar hebben we alle vragen, die we hadden uitvoerig besproken. De volgende dag hebben ze ons meegenomen door de stad en hebben we o.a. de (stoffen)markt bezocht.

 

De rimboe van Togo

Op 14 januari zijn we samen op weg gegaan naar Avégamé, een afstand van ong. 120 km, waar we ruim 3 uur over gedaan hebben. Het dorpje ligt echt midden in ‘de rimboe’. De weg er naartoe was, vooral op het eind, niet meer dan een soort voetpad. Maar eenmaal daar aangekomen werden we met muziek onthaald en volgde een officiële welkomstrite met een plengoffer. Daarna volgden in de schaduw van een dak van palmbladeren verschillende toespraakjes, ook van de belangrijkste persoon in dit gebied, chief Togbui Dzeto. Vervolgens was er de prijsuitreiking aan de beste leerlingen van elke klas. Zij kregen een paar schriften, een potlood en een puntenslijper. De kinderen keken allemaal heel ernstig en waren erg onder de indruk. Hierna natuurlijk muziek! De muzikanten kwamen weer in actie en een groep vrouwen ging voor ons dansen. Het was een kleurig en vrolijk geheel. Maar ons bezoek was ook bedoeld voor de opening van de nieuwe school. Dus kregen we een rondleiding door de lokalen en spraken we met de meesters, die erg blij waren met hun nieuwe gebouw en echte schoolbankjes. Alle scholen, dus deze ook, hebben halfhoge muren en zijn van boven open. Dit is vanwege de ventilatie. Het was er bij ons bezoek ongeveer 35 graden Celsius.

 

Latrines bij de school

Na de lunch (ook de kinderen kregen een feestmaal!) hadden we nog een gesprek met de chief en bezochten we daarna de pas gebouwde latrines en de waterput, die vlakbij de school gegraven was. Ondertussen klonk er nog steeds muziek en werd er volop gedanst en feestgevierd. We hebben daar talloze foto’s gemaakt, genietend van het kleurige schouwspel en de vrolijke mensen. Toen we afscheid namen kregen we van de bevolking een cadeau mee: een levende kip, 4 yams en een zak mais! Voor dit kostbare cadeau hebben we later maar een goede bestemming gezocht… Uit het gesprek met de chief, en ook bij het afscheid, bleek ons heel duidelijk dat men hoopt dat we hen blijven steunen en dat water, scholing, landbouw en gezondheid ook hún prioriteiten zijn.

Na zeer recent contact met De Wilde Ganzen hebben we de toezegging dat we hun (financiële) steun krijgen voor het graven van een waterput (ruim € 2700). Dat betekent dat wij 2/3 zelf bijeen moeten brengen en 1/3 van het bedrag van de Wilde Ganzen krijgen. Een geweldige kans voor ons! Als ú het leuk vindt ons te helpen hierbij, dan is uw gift van harte welkom op NL63TRIO0198438788 t.n.v. St. Tomoka Support! We houden u natuurlijk op de hoogte.

 

(foto als sfeerimpressie, bron: internet)