Een avond praten, lachen, koken en eten

bijbels koken

Al negen jaar biedt het programma Bezinning en Cultuur onder andere bijbels koken aan. Vanaf het eerste jaar doen wij mee. Vorig jaar ook nog een keer in Midwolda. Voor ons dus een jubileum.

Voor de gastheer en gastvrouw in Winschoten laat een jubileum nog even op zich wachten. Robert en Ellen Jalink ontvingen op 9 december voor de 48e keer een groep mensen bij hen thuis om samen te praten, te lachen, te koken en te eten. In de loop van dit seizoen zullen zij hun gouden jubileum beleven. Ook voor de initiator van dit onderdeel van Bezinning en Cultuur, Bert van der Woude, was het de 48e keer.

 

Verrassing

Omstreeks vijf uur druppelen de deelnemers binnen aan de Blijhamsterstraat. Na een korte uitleg worden de groepen, bij loting, ingedeeld om de vijf gangen die er gekookt gaan worden te bereiden. Aan de hand van duidelijke recepten beginnen de werkzaamheden. Als er onduidelijkheid of onzekerheid is over de te volgen werkwijze zijn Bert en Ellen altijd in de buurt om advies en zo nodig sturing te geven. Ook blijkt telkens weer dat sommige koks een eigen draai durven te geven aan de bereiding en de presentatie van de gerechten. Zo is het ook voor Bert, Ellen en Robert altijd weer een verrassing hoe de gerechten worden gepresenteerd.

gerecht bijbels kokenHet voert te ver om een volledig verslag van “onze” kookavond te geven. Hopelijk lukt het ons om in onderstaande impressie u een beeld te geven van een avond praten, lachen, koken en eten.

De groep die het voorgerecht, een salade van linzen, bieten, sumak (een vermalen donkerrode besachtige vrucht) en halloumi (een geitenkaas), mag maken ziet op het recept maar liefst 16 ingrediënten staan. Door een goede taakverdeling en de eerste ronde van de sommelier (schenker van wijn of druivensap) staat het gerecht na ongeveer een uur op tafel.

De andere groepen hebben het eerste uur zeker ook werk te verzetten. Voor de soep (20 ingrediënten) moeten veel groenten worden gesneden. Voor het brood (14 ingrediënten) moet het deeg worden gemaakt; daarna moet het deeg rijzen.

Tegen zevenen zitten we aan tafel. In het voorstelrondje blijkt dat we deelnemers hebben van binnen en buiten Winschoten, van binnen en buiten de provincie, zelfs van binnen en buiten het land!

De koks brengen de salade binnen. Bert vertelt dat we een salade voor ons hebben naar het recept van een Palestijnse grootmoeder. Zij wil haar gezin voeden met een salade met veel gezondheid, liefde en smaak. De begeleidende wijn is een modern, wit en Duits. Na het voorgerecht worden de koks van dienst bedankt met applaus waarna hen de afwas wacht. Nu zou u kunnen denken dat de taak van deze groep is volbracht en ze kan gaan relaxen en slechts nog praten, lachen, eten en drinken… Nee dus! Deze groep mag zich gaan werpen op de bereiding van het nagerecht (slechts 8 ingrediënten).

 

Applaus en afwas

De groep koks die de soep van parelgort en paddestoelen mag gaan bereiden heeft nog ruim een half uur. De ui, de pastinaak, de bleekselderij, de courgette en de winterwortels zijn gesneden en aangefruit. Vervolgens gaan al deze groenten in de groentebouillon. De gesneden champignons en het geweekte eekhoorntjesbrood gaan erbij. In stukken gesneden aardappelen en parelgort maken de soep af. Na een half uurtje is de soep klaar. Omdat er geen vlees in zit kan de soep worden geserveerd met een toef Turkse yoghurt. Bij deze soep uit Russische en Poolse keuken drinken we een pinot grigio uit de Veneto; een wijngebied in het noordoosten van Italië. Ook deze groep wordt bedankt met applaus en mag aan de afwas.

roeren in de pan bij bijbels kokenOmdat de totale groep aanvankelijk kleiner zou zijn hebben Bert en Ellen besloten dat een bewerkelijk deel van het hoofdgerecht niet zal worden gekookt. Dit betekent dat de derde en vierde gang worden gecombineerd. Voor de soepkokers betekent dit dat hun volgende gerecht ook in de volgende gang op tafel dient te komen. Je zou bijna denken dat er van ontspanning geen sprake is.

Het derde gerecht is een Georgisch kaasbroodje, het vierde gerecht is rijst pilaf met gedroogde abrikozen en bataten. Deze komen dus tegelijkertijd op tafel. De broodbakkers moeten van hun deeg 16 broodjes vormen. Deze broodjes worden gevuld met onder andere halloumi, feta (een wat bekendere kaas), ricotta (een frisse Italiaanse kaas), tijm en za’atar (een groene kruidenmelange). Na een kwartiertje in de oven worden de broodjes gevuld met een rauw ei, na nog vijf minuten in de oven is het ei gaar. Een heerlijk gerecht!

 

Perzische keuken

Op het bord wordt dit aangevuld met het vierde gerecht. Rijst met gedroogde abrikozen en verschillende kruiden: peterselie, dille, koriander, bieslook en dragon. Eerst wordt de rijst gekookt. Daarna worden de kruiden en de abrikozen toegevoegd. Het geheel wordt daarna gestoomd. Deze rijst wordt geserveerd met gebakken zoete aardappelen. Dit rijstgerecht is afkomstig uit de Perzische keuken. Bij deze gerechten drinken we een rode wijn uit het zuiden van Italië.

Na het dankapplaus voor beide kookploegen is er ook voor hen de afwas. Daarnaast kan er ook al worden opgeruimd en schoongemaakt in de ruimtes waar niet meer hoeft te worden gewerkt.

 

Recept

Eén ploeg is nog aan het werk. Er moet nog een dessert op tafel komen. We sluiten af met een gigantische hoeveelheid calorieën. Voor ongeveer 16 personen is dit een deel van de 8 ingrediënten: 500 gr pure chocolade, 500 gram basterdsuiker, 500 gram boter, 12 eieren en 160 gram bloem. Dit alles wordt een brownie die een Oosterse tint krijgt door tahin (sesampasta) toe te voegen. Een Moorse lekkernij die we begeleiden met een glaasje port. Ook voor deze ploeg is er nogmaals een dankapplaus.

Een avond praten, lachen, koken en eten. Verbazingwekkend en heel erg mooi dat je in korte tijd met veel mensen die je vooraf wel of niet kent in gesprek kunt zijn. Uiteraard over het koken en eten maar ook over vele andere, soms zeer persoonlijke, dingen. Het bijbels koken, een prachtig onderdeel van Bezinning en Cultuur. Ook in het 10e jaar zullen we weer meedoen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *